2017. május 18–19-én zajlott Olaszországban „Innovation in Postharvest Managment of Fruit and Vegetables” című tudományos konferencia és workshop, magyar kapcsolódással és innovációs vonatkozással.

A program fő témáját a zöldség–gyümölcs szektorban egyre nagyobb teret nyerő modern agrármegoldások adták, különös tekintettel a szedés utáni (postharvest) technológiákra. A szemináriumon a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének egyetemi docense, Karaffa Erzsébet vett részt vendégelőadóként. A magyar professzor összefoglalót tartott a magyarországi postharvest helyzetképről. A rendezvényen a nemzetközi kutatócsoport résztvevői, egyetemi hallgatók és oktatók is megjelentek.

Az előadáson leginkább két megoldás sikerességét hangsúlyozták. Egyrészt a különböző képalkotási módszerekkel történő vizsgálatokét, amelyek segítségével korszerű meghatározásokkal tudnak szolgálni a zöldségek és gyümölcsök beltartalmi paramétereiről, másrészt a mikrobiológiai és higiéniai vizsgálatokét.

Május 19-én Anconában az Università Politecnica delle Marchen került megrendezésre workshop ugyanebben a témában, kilenc ország tizenhárom előadójával. A főszervező Gianfranco Romanazzi, az egyetem kutatója volt, de mellette több olasz szakmai partner is bekapcsolódott a szervezésbe.

Fotó: Magyarország római nagykövetsége

A magyar–olasz kapcsolatok elmélyítését igazolja az ezen a területen született számos közös elgondolás, tervezet. A Foggia Egyetem és a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézet együttműködésével postharvest tudományos továbbképzéseket szerveznek, szakmai tapasztalatok és tudáscsere fórumaként. Szintén a Debreceni Egyetem intézete, illetve az Università degli studi di Foggia Agrárélelmezési és Környezetvédelmi Tanszéke egy COST pályázatban vesz részt, korábban pedig egy LIFE projektet tudhattak maguk mögött. Emellett közös kutatási és oktatási program indításáról is egyeztettek.

Fotó: Magyarországi római nagykövetség

Összességében a rendezvény kiváló színteret biztosított olasz és magyar innovációs agrármegoldások ismertetésére a zöldség-, ill. gyümölcsszektorban, valamint a közös tudományos és oktatási projektek továbbgondolásának.

KKM