Nagy sikerrel mutatkozott be Moszkvában a „Shaping Hungary: Design in the 21st Century” című kiállítás. A kortárs magyar designerek és ipartervezők alkotásait bemutató tárlatot több ezren látták az I. Moszkvai Design Biennále keretében 2017. április 10–16. között.

Az I. Moszkvai Design Biennálé keretein belül 2017. április 10-én vette kezdetét a „Shaping Hungary: Design in the 21st Century” című kiállítás a Művészek Központi Házában (CDH).

Fotó: Magyarország moszkvai nagykövetsége

A magyar kreativitást és formatervezést bemutató utazó kiállítás a KKM Tudománydiplomáciai Főosztálya, a Magyar Formatervezési Tanács és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésű tárlata. A kiállítás az elmúlt évek hazai trendjeit és törekvéseket mutatta be, olyan alkotók és tervezői irodák alkotásain és találmányain keresztül, mint a Paprikum fűszermalom, az Ivanka betontáska, a Piston rugóhúzó, a Zigzag biciklisdoboz, a Hand-In-Scan Semmelweis Scanner, vagy a MOME animációs tanszékének rajzfilmjei.

Fotó: Magyarország moszkvai nagykövetsége

Az I. Moszkvai Design Biennálé megnyitóján jelen voltak: Natalia Gyementyjeva – a Szövetségi Tanács tagja, Oleg Szafonov – a Szövetségi Turisztikai Ügynökség elnöke, Vaszilij Bicskov – a Művészek Központi Háza (CDH) igazgatója, valamint Nicolas Maure – az Avtovaz elnöke. Magyar részről Hegyi Anita, a moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgatója mondott köszöntő beszédet.

Fotó: Magyarország moszkvai nagykövetsége

A magyar bemutatkozás sikerességét mutatja az is, hogy az I. Moszkvai Design Biennálé díjátadó ünnepségén a magyar standot különdíjjal tüntették ki. A díjat Vaszilij Bicskov, a Művészek Központi Háza (CDH) igazgatója adta át Hegyi Anitának, a moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgatójának.

Fotó: Magyarország moszkvai nagykövetsége

Az I. Moszkvai Design Biennálé szervezői: a Művészek Központi Háza (CDH), a Közgazdasági Főiskola design tanszéke, a Moszkvai Dizájn Múzeum és a „Zolotaja pcsela” grafikai design alapítvány. A rendezvény fő támogatója Moszkva Város Önkormányzata volt.

A moszkvai kiállításról képgaléria tekinthető meg, amely a jobb oldalon érhető el.

KKM