2018. április 25-én az 5. alkalommal megrendezett Athéni Tudományos Fesztiválon a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával Domokos Gábor tartott előadást a következő címmel: „The Gömböc, the Sphere and the Pebbles of Mars”.

A Fesztivál egyik fő szervezője a British Council volt, valamint fő támogatója az Egyesült Királyság és az USA nagykövetsége. Mintegy száz érdeklődő hallgatta végig Domokos úr előadását, amely nagy sikert aratott.

Domokos Gábor és Várkonyi Péter nevéhez fűződik a Gömböc feltalálása. A Gömböc az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. A The Mathematical Intelligencer 2006. évi 4. számának címlapjára is a Gömböc képe került - ez volt a második magyar vonatkozású címlap a Rubik-kocka 1979-es bemutatása óta.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Athén

A Tudományos Fesztivál margóján egy szakmai előadást is szervezett az athéni magyar nagykövetség Domokos úrnak a National and Kapodistrian University of Athens (Athéni Nemzeti és Kapodistrias-i Egyetem) Matematika Tanszékén. 'Oumuamua, the Gömböc and the pebbles of Mars címmel megtartott előadás rendkívül nagy sikert aratott a szakmai körben is. Az előadás után Apostolos Burnetas professzor és Domokos Gábor megegyezett abban, hogy egy egyedi Gömböc kerüljön elhelyezésre az Egyetemen.

KKM