Magyarország Madridi Nagykövetsége Ésik Róbert HIPA vezérigazgató részvételével 2019. december 3-án befektetésösztönzési fórumot szervezett a spanyol autóipari alkatrészgyártás központjának számító Bilbaoban, ES legnagyobb autóipari beszállító cégeinek részvétele mellett.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló rendezvényen számos új lead egyeztetésére került sor: a hazánkban már jelenlévő autóipari beszállító cégek közül az AMES és a Grupo Segura újrabefektetési projektjei mellett több új befektetési lehetőséget is sikerült beazonosítani, melyek közül a legjelentősebbek a CIE Automotive és a Gestamp TIER 1-es beszállító cégekhez köthetők.

A CIE Automotive TIER 1-es multinacionális vállalat globális üzletfejlesztési igazgatójával, Kerman Osoroval folytatott tárgyalás során Ésik Róbert vezérigazgató ismertette azokat a kormányzati intézkedéseket, melyek eredményeképp Magyarország vezető szerepet tölt majd be az elektromobilitás területén a közép-európai régióban. A CIE Automotive 109 termelőegységgel rendelkezik világszerte, bevételei 3 milliárd eurót tettek ki tavaly.  Jelenleg az AUDI Magyarország Zrt. részére szállítanak be alkatrészeket ES-ből és Litvániából, s a Suzuki is vevőjük. A cég stratégiája alapján a jövőben kiemelt szerepet töltenek majd be az elektromobilitáshoz kapcsolódó gyártási tevékenységek.

A Baszk Autóipari Klaszter (ACICAE) vezetőivel folytatott tárgyalás során a szervezet vezetői elmondták, hogy a régióban összpontosul a spanyol autóipari alkatrészgyártás több mint 50 százaléka. A Baszkföld gazdasági motorjának számító autóipar több száz éves ipari tradícióra épül, melynek köszönhetően Katalónia mellett Baszkföld számít ES egyik ipari központjának. Ésik Róbert felhívta a figyelmet Magyarország versenyképes üzleti környezetére és az elmúlt időszak kiváló járműipari eredményeire, melyek új befektetési lehetőségeket teremtenek a klasztert alkotó vállalatok számára. A szervezet vezetői ígértet tettek arra, hogy a HIPA tájékoztatóját, valamint a Zalazone-t bemutató prezentációt eljuttatják tagvállalataik részére.

A rendezvény margóján tervezett tárgyalásokon a hazánkban már jelenlévő autóipari beszállító cégek  közül a Grupo Segura mellett az AMES újrabefektetési projektjéről is  folyt egyeztetés, továbbá több új befektetési projektet is sikerült beazonosítani melyek közül kiemelkedik a Gestamp TIER 1-es cég akkumulátor tároló doboz gyártásra vonatkozó projektje.

 

KKM