November 28-án két előadást szerveztek a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében, dr. Harai Dénes és dr. Illik Péter történész részvételével. Az idei rendezvény is a SIFraH franciaországi magyar kutatói hálózat társszervezésében valósult meg, és hagyományteremtő céllal fiatal kutatók bemutatása volt a cél.

Hagyományteremtő szándékkal az idei Magyar Tudomány Ünnepére a magyar nagykövetség két nagy sikerek elé néző fiatalt kért fel előadás megtartására, azzal a céllal hogy a magyar kutatói kapacitások és tehetség folyamatosságát bemutathassa, illetve, hogy további együttműködési lehetőséget teremtsen az előadók számára a francia kutató közösséggel. Mindketten számos cikkel és könyvvel is megjelentek már a szakterületük a nagyobb nyilvánosság előtt. Előadásukban modern történelmet meghatározó történeti eseményeket elemeztek, amelyek középpontjában a hajózás és a tenger áll, az Atlanti-óceán és az angol tengerészet: a spanyol Grande Armada bukása (1588), és La Rochelle ostroma (1627-28).

Fotó: Magyarország párizsi nagykövetsége

Illik Péter történész doktor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Károli Gáspár Református egyetemen óraadó. Kutatási területe és könyvei első sorban a 16-17. századi magyar történelem időszakára vonatkoznak, valamint 15 éve tanít középiskolában angol nyelven történelmet és angol kultúrát.

Fotó: Magyarország párizsi nagykövetsége

Harai Dénes az Université Paris 1 – Panthéon-Sorbonne egyetemen szerezte történészi doktori fokozatát, jelenleg az Université de Pau et des Pays de l’Adour egyetem post-doktori kutatója. Utolsó könnyve (Le Pouvoir au fil de l’eau : Usages politiques des images aquatiques en France, 1594-1715, Paris, les Indes savantes, 2015), 2016-ban elnyerte az Académie des Inscriptions et Belles-Lettres harmadik díját.

Fotó: Magyarország párizsi nagykövetsége

Ugyancsak a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan állították ki  a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által összeállított Smart Hungary innovációs kiállítást, a magyar innováció és kreativitás múltját és jelenét párba állító anyagot. A  Párizsi Balassi Intézet által nyújtott helyszín remek lehetőséget adott arra, hogy a kiállítás elérhesse a francia és Párizsban élő magyar nagyközönséget.

KKM