A Shaping Hungary: Design in the 21st Century dizájnkiállítás alkotja a magyar programsorozat legfontosabb elemét, a Kanada fennállásának 150. évfordulója alkalmából létrehozott rendezvényen, Ottawa belvárosában, a ByWard Market kétszintes galériaépületében, a Konföderációs Pavilonban, 2017.szeptember 30. és október 28. között.

Kanada fennállásának 150. évfordulója alkalmából a National Capital Commission Ottawa belvárosában, a ByWard Market-en több más külképviselet mellett az Ottawai Nagykövetség számára is rendelkezésre bocsátotta újépítésű, kétszintes galériaépületét, a Konföderációs Pavilont. 2017. szeptember 30. és október 28. között a magyar programsorozat alapját a Shaping Hungary: Design in the 21st Century dizájnkiállítás adja.

Fotó: Magyarország ottawai nagykövetsége

A rendezvénysorozat megnyitójára szeptember 30-án este került sor, Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár részvételével. A fogadáson államtitkár úr mellett beszédet mondott a National Capital Commission főigazgatója, Mark Kristmanson, valamint Ódor Bálint nagykövet is.

Fotó: Magyarország ottawai nagykövetsége

A szombati nyitónapon összesen több mint négyszáz fő jelent meg, ami az NCC tájékoztatása alapján az eddigi legmagasabb nyitónapi nézőszám a résztvevő országok rendezvényei közül. A nyitóhétvége második napján, október 1-jén került sor a Pavilonban bemutatott másik kiállítás, a Re:InSitu:Canada150 címet viselő kanadai-magyar képzőművészek munkáit bemutató kiállítás hivatalos megnyitójára, amelyen szintén beszédet mondott Íjgyártó István államtitkár, Mark Kristmanson NCC főigazgató, Ódor Bálint nagykövet, valamint Andrea Blanar, a kiállítás kurátora, a Kanadai Magyar Művészek Szövetégének (CHAC) elnöke.

Fotó: Magyarország ottawai nagykövetsége

A magyar nagykövetség igyekezett olyan komplex programot szervezni mind a nyitóhétvégére, mind a teljes magyar megjelenés időtartamára, amellyel igyekeztek az érdeklődők lehető legszélesebb körét megszólítani. A szombati nyitónapon a kiállítótér melletti, nagyméretű teraszon több alkalommal fellépett a Szalonna és Bandája népzenei együttes, valamint egész nap helyben sütött, friss kürtős kalácsot kóstolhattak az érdeklődők. 

Fotó: Magyarország ottawai nagykövetsége

Fotó: Magyarország ottawai nagykövetsége

Fotó: Magyarország ottawai nagykövetsége

Az esti megnyitón Íjgyártó István államtitkár úr beszédében hangsúlyozta azt a szándékot, hogy a 20. század mindenki által ismert és a mindennapokban is használt újításai mellett a 21. század innovatív magyar találmányaira, fejlesztéseire is felhívjuk a figyelmet. A magyar kreativitás, találékonyság jelenleg is virágkorát éli, kiváló feltalálóink, tervezőink, fejlesztőink dolgoznak az élet minden területén a mindennapokat megkönnyítő eszközök létrehozásán, legyen szó orvoslásról, divatról vagy szórakozásról. 

Fotó: Magyarország ottawai nagykövetsége

Mark Kristmanson, az NCC főigazgatója beszédében megköszönte, hogy Magyarország, a magyar kormány ilyen komolyan vette a Nemzetközi Pavilonban való megjelenést, és méltatta a Shaping Hungary kiállítást. Kristmanson elismerését fejezte ki, amiért a kiállítás nyitónapján több mint 400-an látogatták a Pavilont, ami elmondása szerint rekord nyitónapi nézőszám.

Fotó: Magyarország ottawai nagykövetsége

Fotó: Magyarország ottawai nagykövetsége

A Shaping Hungary kiállítás rendkívül pozitív visszhangot kapott, a látogatók közül többen megjegyezték, hogy ezután a dizájn szó hallatán már Magyarország is eszükbe fog jutni, valamint többek szerint a Nemzetközi Pavilon eddigi házigazdái közül Magyarország prezentálta a legmagasabb színvonalú kiállítási anyagot. 
KKM