Agrárinnováció

A Tudománydiplomáciai Főosztály fontos célja a magyar agrárdiplomáciai tevékenység előmozdítása. A magyar Kormány 2015 tavaszán hirdette meg a déli nyitás stratégiáját, amelynek fókuszában a latin-amerikai és a karibi térség, valamint Afrika áll.

E területeken a mezőgazdaság igen nagy jelentőséggel bír, Magyarország hosszú múltra visszatekintő agrártevékenysége pedig nemzetközileg is elismert.

2015-ben azonosítottuk a magyar agrárium szempontjából kiemelt nemzetközi együttműködési területeket, illetve összevetettük azokat a külföldön megvalósítható agrár-együttműködési javaslatokkal.

Főosztályunk kapcsolatot tart a jelentősebb hazai agrárkutatási és felsőoktatási intézményekkel, a magyar külképviseleti hálózat révén részt vesz az agrárkutatási intézmények nemzetközi kapcsolatainak szélesítésében, illetve segíti az intézmények külföldi bemutatkozását pl. angol nyelvű kiadványok külföldre juttatása révén.

Nagy mértékben támaszkodunk a külképviseletekre az egyes országok agrárkutatási és képzési intézményrendszerének feltérképezésében.

Főosztályunk a magyar felsőfokú agrárképzés  külföldi promotálásával is segíti a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram működését.

Az agrárkutatási és innovációs tevékenységet végző magyar intézményeket tájékoztatjuk a jelentősebb nemzetközi és hazai pályázati lehetőségekről (pl. az Európai Unió által meghirdetett kutatás–fejlesztési keretprogram vagy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap pályázatai), közreműködünk konkrét pályázati partnerségek, illetve konzorciumok alakításában.

Menü

Főoldal

Navigáció