V4 együttműködés

A V4 tagországok közötti együttműködés egyik fontos területe a kutatás-fejlesztés, ezért a Tudománydiplomáciai Főosztály is nagy figyelmet fordít erre. A V4 erősíti az együttműködést a Keleti Partnerség országaival, továbbá Japánnal, Hollandiával, Svédországgal, az USA-val, Svájccal és Kanadával is. 

A Koreával való együttműködés fejlesztése hangsúlyozottan előtérbe került, hiszen tavaly Prágában, a visegrádi országok (V4) és a Koreai Köztársaság első csúcstalálkozóján a résztvevők a Knowledge Sharing Programme (KSP) V4 országokra való kiterjesztéséről állapodtak meg. A V4-Korea KSP előkészítése jelenleg folyamatban van. 

A csúcstalálkozón a koreai fél előterjesztette kutatás-fejlesztési együttműködési programjavaslatát V4–Korea Joint Research Program on Scientific and Technological Cooperation. Ez a program hivatalosan 2017-ben indul, az együttműködést magyar oldalról a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezeti.

A V4 országok és az USA közötti bilaterális együttműködés erősítésére a magyar V4 elnökség alatt indult kezdeményezés, mely kifejezetten a startup-ok jobb lehetőségekhez jutását támogatja. Ezt a sikeres együttműködést támasztja alá a 2015. október 12-én, Prágában aláírt V4 Memorandum of Understanding for Regional Cooperation in the Areas of Innovation and Startups

A szilícium-völgyi tudományos és technológiai, innovációs együttműködések támogatása érdekében idén márciusban pedig új TéT szakdiplomata állomáshely létesült San Francisco-ban.

Tudománydiplomáciai szempontból jelentős a V4 államok Közös Szabadalmi Intézet létrehozására vonatkozó megállapodás. A közös együttműködés fontos lépés az innováció területén, hozzájárul a vállalkozások versenyképességének, a V4-ek presztizsének erősítéséhez. 

A V4 együttműködésben rejlő lehetőségeket bizonyos relációkban a felsőoktatási együttműködések terén is ki lehet aknázni, különös tekintettel az EU-n kívüli V4 együttműködő országokra, ahol a felsőoktatás alakításában nagy szerepet játszik a nemzetköziesítés és a mobilitás támogatása. Ezekben az országokban a V4-es megjelenés, illetve esetleges intézményi szintű projektek támogatása ugyancsak nagy tudománydiplomáciai jelentőséggel bír. 

Menü

Főoldal

Navigáció