Az Ecomotion Smart Transportation Community által a járműipar jövőjéről szóló 2018. május 23-i globális konferencián az E-Mobi Nonprofit Kft. és a Zone Klaszter Nonprofit Kft. vett részt. Az esemény a tel-avivi magyar nagykövetség szervezésében és a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával valósult meg.

Izrael a vezető nélküli autók fejlesztésének fontos nemzetközi szereplője. Ezzel párhuzamosan a magyar kormány is jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Magyarországot felhelyezze a vezető nélküli autóipar térképére. Ennek megfelelően Benjamin Netanjahu 2017. júliusi budapesti látogatásán a magyar és az izraeli miniszterelnök a vezető nélküli autóipar területén történő együttműködés fejlesztését közös célként határozta meg.

Közös kutatásfejlesztési és innovációs együttműködés serkentésére 1+1 millió euró értékű ipari K+F társfinanszírozási együttműködési alap áll rendelkezésre, amelyre magyar-izraeli konzorciumok pályázhatnak. A hamarosan megjelenő 2018. évi felhívásban kiemelt ágazat lesz a mobilitás és a járműipari innovációk.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tel-Aviv

A nagykövetség delegációs szakmai programot és kiemelt megjelenési lehetőséget biztosított előadás megszervezésével és online, illetve nyomtatott szakmai anyagokban való bemutatkozó anyag elhelyezésével.

Erős Veronika a Zone Klaszter Nonprofit Kft. társalapítója előadásában részletesen bemutatta üzletfejlesztési tevékenységüket és a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya projektet. Az izraeli és a nemzetközi iparági szereplőknek a projektbe való bekapcsolódás lehetséges pozitív hozadékait kiemelte, továbbá az 5. Magyar-Izraeli GVB és Üzleti Fórumra való meghívások jelentőségét előadásával aláhúzta, az eseményen való részvételt javasolta.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tel-Aviv

Deák László az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. műszaki vezetője előadásában bemutatta a magyar elektromobilitási törekvéseket és stratégiát, és mindazon jó gyakorlatokat, amelyeket a társadalmasítás, az elektromos autózás népszerűsítése érdekében tesz a magyar kormányzat.

A magyar küldöttség tagjai továbbá céges és kormányzati szereplőkkel találkoztak, az együttműködések előkészítése és lehetőségek felmérése mellett jelentős hangsúlyt fektettek a 2018. júniusi GVB és üzleti fórumra történő cégtoborzásra.

KKM