2018. május 17-29 között Magyarország Szkopjei Nagykövetsége négy részből álló programsorozatot szervezett az első világháború utolsó évének és a magyar hősök emlékünnepéhez kötődően Macedóniában.

A rendezvénysorozat a  Capa előtt és után című kiállítással vette kezdetét. A kiállítás a szkopjei Városi Múzeumban került megrendezésre, a Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a négy kortárs magyar fotós összeállításában. A közreműködésnek köszönhetően az első világháborús katonai archívumok mellett a Fortepan archívumából sikerült feltárni számos olyan Macedóniában készült 100 éves fotót, amelyet most láthatott először a közönség. A megnyitót Dux László nagykövet, Virágvölgyi István kurátor és Frosina Zafirovska múzeumigazgató tartotta. A megnyitó során Virágvölgyi István kurátor tárlatvezetést is tartott.

Fotó:Magyarország Nagykövetsége Szkopje

A fotókiállítás megnyitásának másnapján Sopronyi Gyula fotográfus a szkopjei Audiovizuális Művészeti Egyetemen (www.esra.com.mk) a fotó tanszéken tartott előadást.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Szkopje

Majd soron következett a Szkópjei Magyar Nagykövetség, valamint az ohridi és a bitolai TB-konzulok közreműködésével a Prilepben és Debristében a magyar katonai emlékhelyeken május 27-én vasárnap, a magyar hősök emlékünnepén történő koszorúzása.

Fotó:Magyarország Nagykövetsége Szkopje

Ezt követte dr. Pollmann Ferenc hadtörténész május 28-i Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló előadása, a magyar katonák első világháborús macedóniai szerepvállalásáról. Az előadás során több olyan területet is sikerült beazonosítani, amely a későbbiekben együttműködésre ad lehetőséget a magyar hadisírok macedóniai feltárása terén.

Fotó:Magyarország Nagykövetsége Szkopje

A sorozat záróeseménye Majoros Sándor: Az ellenség földje című novelláskötetének macedóniai bemutatója volt, amelyen részt vett a szerző is. A kötet lefordítását és kiadását a Publishing Hungary program támogatta. A Márai- és József Attila-díjas szerző kötetét Paszkál Gilevszki író, műfordító és Rade Siljan kiadóvezető mutatta be.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Szkopje

KKM