2018. április 29. és május 4. között Torontoban tartózkodott az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont ESA Technológia Transzfer Program Iroda (továbbiakban ESA TTO) vezetője Tandi Zsuzsanna és munkatársa Ötvös Edina. A program célja az ESA TTO által képviselt űrtechnológiák bemutatása, kanadai befektetők bevonása a júliusban megnyíló ESA Üzleti Inkubátorház munkájába és a helyi start-up ökoszisztémával való kapcsolatépítés volt.

Az ESA TTO küldöttség a program során részt vett az április 30-án és május 1-én rendezett OCE Discovery Days kiállításon, ami Kanada vezető start-innovációs kiállítása. Az esemény lehetőséget teremt a start-upok, innovatív technológiákat kidolgozó intézmények, a befektetők és kormányzati szereplők közti kapcsolatépítésre. A kiállításon idén 476 kiállító és körülbelül 5000 szakmai látogató vett részt. A kiállítás lehetőséget biztosított számukra kiemelt ontariói befektetőkkel való találkozásra és tárgyalásokra is. A delegáció az OCE Discovery keretében megbeszélését folytatott Jon E. Worren-nel a MaRS Discovery District inkubátor és akszelerátor központ céges és kockázati befektetéskért felelős vezetőjével is.


A kiállítás margóján, május 2-án  a delegáció ellátogatott a Ryerson Egyetemre is, ahol lehetőség nyílt az Iboost inkubátor vezetőivel való találkozóra és Jarrod Ladouceur nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárssal való egyeztetésre. Ladouceur bemutatta a Ryerson által indított INC START programot, amelynek célja egyetemi inkubátorok és akszelerátorok létrehozásának elősegítése és működtetésük legjobb gyakorlatainak megosztása, valamint mentorálás. A program kísérleti projektjét a Ryerson a svéd UBI Global inkubációs hálózattal és a finn Oulou Egyetemmel közösen indította el. A programba való bekapcsolódás az ESA TTO számára is vonzó lehet.


Május 3-án a delegáció a Waterloo-Kitchener régióba, a „kanadai Szilícium-völgybe” látogatott el,  ahol a 2017 novemberi megbeszélését követően újra tárgyalást folytattak Waterlooi Egyetemhez tartozó Waterloo Institute for Nanotechnology-ban (továbbiakban WIN). A küldöttséget az intézet igazgatója, Sushanta Mitra, Oleg Stukalov üzletfejlesztésért felelős vezető és Matthew Rae kommunikációért felelős munkatársa fogadta. A megbeszélésen Tandi Zsuzsanna részletesen bemutatta az ESA TTO működését. Az ESA TTO-vel való együttműködés lehetőségére a WIN teljes mértékig nyitott volt, a felek megállapodtak, hogy  annak részleteiről tovább tárgyalnak. A tárgyalást követően a delegáció látogatást tett a Google helyi központjában és a Communitech innovációs központban is.

 

KKM