2018. október 09-13. között került sor a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával kiutazó Jancsó Mihály (NAIK) és Dr. Tar Melinda (NAIK) szakértői delegáció részvételével a magyar öntözéses gazdálkodás és tápanyag hasznosítás tapasztalatainak szakmai előadásokon való megosztására, a magyar technológiák és cégek bemutatására a mexikói kutató intézetek és szövetségek részére Mexikóvárosban.

A Delegációt Isabel Vianey Pena Mendoza, a Latin-amerikai Intézeti Kapcsolatok Igazgatója fogadta a és átfogó bemutatót tartott a CIMMYT működéséről. A CIMMYT több hektáros területén tett látogatás során a NAIK szakértők a talajművelésért felelős német kollégával szakmai egyeztetést folytattak az európai és mexikói talajgondozás-, tápanyag bevitel és hozamkihozatal különböző kutatási eredményeiről, a klimatikus és talajviszonyok adta egyedi megoldások alkalmazásáról. A NAIK szakértők részletes tájékoztatást adtak a gabonafélék hazai kutatási eredményeiről és rendszeres szakmai konzultációban állapodtak meg a CIMMYT vezetőségéve.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Mexikóváros

A magyar szakértőket a CIMMYT területén tett látogatást  követően az Öntözéses Gazdálkodók Nemzeti Szövetségének vezérigazgatója, Alberto Yuso López fogadta majd részletesen bemutatta a szövetséget, ami országos szinten tömöríti a mezőgazdasági öntözéses területeken gazdálkodókat. A NAIK szakértői előadást tartottak a magyar öntözési rendszerek kutatási, fejlesztési irányairól, különös tekintettel a magyar rizstermesztés során alkalmazott technológiákról. Az ANUR vezérigazgatója jelezte, hogy a rizs termesztési kutatása terén már dolgoznak más közép amerikai és karibi országokkal, így a magyar tapasztalatok bevonás a harmadik piaci együttműködésbe komoly távlatokat nyújthat.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Mexikóváros

Az előadások zárásaként a NAIK szakértők részt vettek az évente a Consejo Nacional Agropecuario (Nemzeti Mezőgazdasági Tanács) szervezésében megrendezendő legnagyobb agrár-élelmiszeripari konferencián és kiállításon. A 2 napos konferencián az agrárium és az élelmiszer termelés globális helyzetét és jövőbeni kihívásait vitatták meg 15 ország szakemberei, plenáris üléseken és 6 panel szekcióban.

 

KKM