A 2021. augusztus 15-én induló Voz dos Oceanos („Az óceánok hangja”) vitorlásexpedíció tudományos alprojektje, a Voz dos Oceandos Scientific az óceánok szennyezettségének vízminták és légi felvételek alapján történő elemzésére irányul, széleskörű nemzetközi összefogással.

2021. augusztus 15-én induló Voz dos Oceanos („Az óceánok hangja”) vitorlásexpedíció tudományos alprojektje, a Voz dos Oceandos Scientific az óceánok szennyezettségének vízminták és légi felvételek alapján történő elemzésére irányul, széleskörű nemzetközi összefogással.

A Voz dos Oceanos Scientific alprojekt vezetője, Dr. Bruno Libardoni oceanográfus. A projekt időtartama két év, mely az óceánból nyert vízminták, valamint drón- és műholdfelvételek elemzésére épül. Az elemzésekből öt tudományos publikáció készül, az adatok nagy része az érdeklődők számára is elérhetővé válik majd. Kétoldalú együttműködés keretében az összegyűjtött adatok feldolgozása konkrét igényekhez is igazodhat.

A projektet többek között az Egyesült Államok, Németország, Svédország, Új-Zéland, valamint a Natura és az Ambev nagyvállalatok is támogatják.

A szervezők a projekt jelenlegi fázisában elsősorban szponzorok (anyagi támogatók) és tudományos együttműködő partnerek (egyetemek, kutatóintézetek) azonosítására törekednek. A programokat részletesen bemutató és az elérhetőségeket is tartalmazó prezentációk mellékletben találhatók.