2018. december 12-14. között negyedik alkalommal rendezték meg a Dél-afrikai Tudományos Fórumot Pretoriában, Magyarország pretoriai Nagykövetsége önálló kiállítóként vett részt. A standon látogatást tett a dél-afrikai TéT miniszter, valamint az MTA elnöki delegációja is.

A dél-afrikai Tudományos és Technológiai Minisztérium (DST) Dél-afrikai Tudományos Fórum (Science Forum South Africa – SFSA) című rendezvénye az ország legnagyobb nyílt tudományos eseménye, amelyen idén közel 50 országból mintegy 4 000 érdeklődő vett részt a dél-afrikai Tudományos és Ipari Kutatótanács Nemzetközi Konferenciaközpontjában (CSIRICC). Az SFSA programját megelőzve, a DST meghívására 2018. december 11-12-én tartották meg a Tudományos Világfórum (World Science Forum – WSF) Irányító Bizottságának soron következő ülését, amelyre Lovász László MTA és WSF elnök vezetésével magyar küldöttség érkezett Pretoriába. Az akadémiai delegáció a bizottsági ülést követően szintén részt vett a Dél-afrikai Tudományos Fórumon, amelyen Gulyás Balázs professzor a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem képviseletében előadást is tartott a 4. ipari forradalomhoz kapcsolódóan.

 

A magyar standot ez alkalommal felkereste Mmamoloko Kubayi-Ngubane dél-afrikai tudományos és technológiai miniszter asszony, aki az ösztöndíj program részletesebb megismerése és a 100 fős keret jobb kihasználása érdekében szakmai szintű egyeztetést kezdeményezett Nagykövetségünkkel.

 

A Stipendium Hungaricum ösztöndíj program iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés a Fórumon, ahol mintegy 350-400 érdeklődő kereste fel a pretoriai Nagykövetség standját, és közel 100 fő regisztrált arra, hogy személyre szabott tájékoztatást kapjon a magyarországi felsőoktatási lehetőségekről.

 

Magyarország pretoriai Nagykövetségéről Király András László nagykövet és Rothschild Zsuzsanna Bernadett elsőbeosztott részt vettek megfigyelőként a WSF Irányító Bizottsági ülésén, delegáltként a Dél-afrikai Tudományos Fórum hivatalos megnyitóján a Pretoriai Egyetemen, továbbá a Fórum fent részletezett magyar vonatkozású eseményein.