Dr. Tar Melinda a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával szakmai tanulmányúton vett részt Ausztráliában, melynek keretében gabonakutatási együttműködési lehetőségekről tárgyalt Melbourne-ben 2018. november 20. és 24. között.

A négy nap alatt olyan intézetekkel sikerült felvenni a kapcsolatot, mint a CSIRO – Ausztrália első számú állami kutatási intézete, ahol a magyar fél megismerkedetett a Melbourne mellett elhelyezkedő CSIRO Élelmiszer Kutató Intézet fő kutatási tevékenységével. A CSIRO-val széles körű együttműködés hozható létre főleg élelmiszeripari- és kapcsolódó gyártási területeken, ezen kívül kender, és ipari len nemesítés és termesztése vonalon.

Magyarország Nagykövetsége Canberra

Egy másik magas színvonalú intézmény, akivel a magyar fél tárgyalásokat folytatott, az Agribio, mely mezőgazdasági kutatások teljes spektrumát átfogó kutató intézet 2013-ban került átadásra. Az intézmény a Victoria-i Mezőgazdasági Minisztérium, valamint a La Trobe Egyetem közös irányítása alatt áll.  Egyfajta mezőgazdasági innovációs központként is működik, főleg a „Smart Farm”-ok kialakításához szükséges adatok, kutatások a mezőgazdaságok általi felhasználása és kapcsolódó informatikai intrastruktúra rendelkezésre állásának köszönhetően. A kutatási tevékenység célzottan a termelékenység fenntartására, javítására, növényi kórokozók és kártevők elleni védelemre, ezen kívül a környezeti káros hatások mezőgazdaságra gyakorolt hatásának csökkentésére összpontosul.

Magyarország Nagykövetsége Canberra

Sikeres kapcsolatfelvételt történt a Melbourne Egyetem Állat és Növénytani tanszékén Dr. Dorin Guptával, aki többek között az ausztrál prominens egyetem fenntartható élelmiszer termelés és növénytermesztés MSC szakát vezeti, valamint ebben a témában posztgraduális képzést is tart. Dr. Tar Melinda ausztráliai látogatása alkalmával sikerült felvenni a kapcsolatot egy Sdydneyben élő, a MTA Köztestületi tagjával, -külső tag -Békés Ferenccel, aki korábban a CSIRO-nál gabonakutatásokat folytatott.

 

KKM