A Low Carbon and Circular Economy Business Action egy uniós finanszírozású kezdeményezés, amelynek célja az európai kis- és középvállalkozások, valamint a Brazíliában, Argentínában, Chilében, Kolumbiában és Mexikóban működő kisvállalkozások közötti kereskedelem ösztönzése, a zöld, vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák területén. Brazília négy projekthez keres együttműködő partnereket, elsősorban a biogáz és a napenergia-termelés területén.

A kezdeményezés célja a vállalatok fenntartható átmenetének elősegítése, az uniós KKV-k nemzetköziesítése, a latin-amerikai partnerek innovációs képességének fejlesztése, az alacsony szén-dioxid-kibocsátást támogató stratégiák, valamint a termelési és fogyasztási modellek körkörösségének ösztönzése. Célszektorok: mezőgazdaság és erdőgazdaság, megújuló és tiszta energia, bio-üzemanyagok, hidrogén-technológiák, hulladékgazdálkodás, zöld közlekedés, energiagazdálkodás és -hatékonyság.

Résztvevők köre: Olyan európai vállalatok, amelyek az alacsony széndioxid-kibocsátás, vagy a körforgásos gazdaság területéhez kapcsolódó szektorban működnek, kevesebb, mint 500 munkavállalót alkalmaznak és legalább 51%-ban EU-s állampolgár tulajdonában, az EU-tagállamok egyikében működnek; az EU-ban, vagy az említett latin-amerikai országokban működő kormányzati és gazdasági szereplők: pénzügyi intézmények, ipari klaszterek, kereskedelmi kamarák, kormányzati szervek, vagy állami ügynökségek; valamint latin-amerikai vállalatok.

A kezdeményezés előnyei: üzleti lehetőségekhez való hozzáférés (adatbázis-szerűen), a kereskedelmi jelenlét megerősítése és a versenyképesség fejlesztése a célrégiókban, partnerkereső (matchmaking) rendezvényeken való részvétel, technikai konzultáció, hálózatépítés.

A jelentkezés határideje: 2021. május 24. 

A jelentkezési határidő lezárta után az üzleti lehetőségek azonosítására, B2B partnerkereső eseményekre, közös üzleti tervek értékelésére, technikai támogatás és finanszírozási lehetőségek azonosítására kerül sor, majd szerződéskötés és hatásvizsgálat következik.

A kezdeményezésben résztvevő négy brazil vállalat rövid bemutatkozója, az európai együttműködésre nyitott projektjeik leírása, valamint az ezekhez kapcsolódó technológiai megoldásokra vonatkozó igényeik az alábbi linkekre kattintva angolul elérhetőek.

- BR-009. Electricity supply and storage through Solar PV generation in tollbooths

- BR-010. Hybrid biogas and solar energy generation with waste recovery from pulp and paper processing plant 

- BR-011. Biogas and biomethane plant powered with digestion of waste generated by a sugar and alcohol processing plant