A Földgömb Atacama Klímamonitoring Program magyar kutatóinak részvételével március 16-án került sor az Atacamai Környezetvédelmi Technológiai Központ ünnepélyes megnyitójára a chilei Vallenarban.

A Tudománydiplomáciai Főosztály által részfinanszírozott Földgömb Atacama Klímamonitoring Program kutatóinak részvételével adták át március 16-án Vallenarban az Atacamai Környezetvédelmi Technológiai Központot (Centro Tecnológico Ambiental de Atacama). Az átadóünnepségen részt vett a magyar kutatási program vezetője, Dr. Nagy Balázs (tanszékvezető, ELTE Földrajztudományi Központ) és Heiling Zsolt, a kutatási program szervezője, valamint az MNKH Zrt. és a Santiago de Chile-i magyar nagykövetség képviselője.

Fotó: Magyarország Santiago de Chile-i nagykövetsége

A központot Luis Vargas Correa atacamai regionális kormányzó, Alexandra Nuñez Sorich (Huasco tartomány kormányzója) Cristian Tapia (Vallenar polgármestere), valamint Ibar Espinoza Saavedra, az Atacamai Régió Innovációs és Kompetencia Testület (CCIRA) igazgatója adta át.

Fotó: Magyarország Santiago de Chile-i nagykövetsége

Az avatást és az alapító okirat aláírását követően a CCIRA igazgatója és a magyar kutatási program képviseletében Tar Krisztina, az MNKH Zrt. chilei partnerirodájának, a Transdanubio Innovaciones SpA részéről írt alá együttműködési megállapodást a kutatóközpont működtetéséről.

Fotó: Magyarország Santiago de Chile-i nagykövetsége

Az immár második éve a Tudománydiplomáciai Főosztály társfinanszírozásával működő Földgömb Atacama Klímamonitoring Program kutatása ezzel új lendületet vesz. A jövőben magyar szakemberek bevonásával, helyszíni laborháttérrel, az egész régióra kiterjesztve folytatódik a kutatómunka. A vizsgálat elsődleges célja, hogy meghatározza az Atacama régió vízbázisát adó permafroszt (örökfagy) változásának dinamikáját a Száraz-Andok ezen vidékén, és választ adjon a térség vízellátását meghatározó egyre égetőbb kérdésekre.

Fotó: Magyarország Santiago de Chile-i nagykövetsége

Az átadási ünnepségen a magyar delegáció beszámolt az eddigi eredményekről, és a bemutatta a jövőbeli terveket a régió vezetőinek, valamint a sajtó képviselőinek. A kutatóközpont a laborok felszerelését követően a tényleges működését még ebben az évben megkezdi, és már 2018-tól fogad magyar tudósokat a kutatási program megvalósítására.

Fotó: Magyarország Santiago de Chile-i nagykövetsége

A megnyitót követően a meghívottak megtekinthették a Kálló Péter fotóművész felvételeiből készült kiállítást, amely a Földgömb Atacama Klímamonitoring Expedíció tevékenységét is bemutatja. A kiállítás anyagát nagykövetségünk bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

Fotó: Magyarország Santiago de Chile-i nagykövetsége

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány immár 6 éve végez kutatómunkát az Atacama Régióban, a Föld legmagasabb vulkánján, az Ojos del Saladon. A klímamonitoring program keretében a térség vízbázisát jelentő felszín alatti jég változását vizsgálják a magyar kutatók. A vallenari kutatóközponttal való együttműködés a Transdanubio Innovaciones SpA. munkájának eredménye.

KKM