Október 12-én az asztanai Magyar nagykövetség szervezésében, a Nemzetközi Türk Akadémiával együttműködve nyílt meg a világhírű magyar néprajztudós, Dr. Hoppál Mihály „Sámánok szertartás közben” című fotókiállítása.

A Nemzetközi Türk Akadémia székhelyén rendezett kiállítás megnyitóján megjelent több kazah parlamenti képviselő, neves tudósok, így többek között Bulat Kumekov akadémikus, a Nemzetközi Kipcsakkutató Intézet igazgatója, Uli Shamiloglu amerikai professzor, aki jelenleg Asztanában, a Nazarbajev Egyetemen dolgozik, és számos ország nagykövete. 

Fotó: Magyarország asztanai nagykövetsége

Megnyitó beszédében Darhan Kidirali, az Akadémia elnöke részletesen méltatta Dr. Hoppál Mihály munkásságát, kiemelve a nomád népek körében végzett tevékenységét, és e téren elért kiemelkedő eredményeit. Kidirali külön kitért az Akadémia és Magyarország közötti szoros együttműködésre is.

Fotó: Magyarország asztanai nagykövetsége

Az elnök gratulált a magyar félnek azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Türk Akadémiában részes államok külügyminiszterei az ENSZ Közgyűlés szeptemberi ülésszakának margóján, New York-ban egyöntetűen igent mondtak a magyar csatlakozásra, és a kérdést végső jóváhagyásra az államfők fóruma, a Türk Tanács elé terjesztették. Ezt megelőzően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2017. június 26-án adta át Asztanában Darhan Kidiralinak a Magyarország megfigyelői csatlakozásáról szóló szándéknyilatkozatot.

Fotó: Magyarország asztanai nagykövetsége

A megnyitón Baranyi András nagykövet kifejtette, hogy a kiállítás újabb jelentős eseménye hazánk és a nemzetközi tudományos műhely együttműködésének, amely a jövőben, a magyar megfigyelői státusz révén várhatóan tovább bővül. A kiállításhoz kapcsolódóan Baranyi András átadta a Nemzetközi Türk Akadémia elnökének a Magyar Érdemkereszt kitüntetés tiszti fokozatát, amelyet a kormányfő javaslatára a Köztársasági elnök adományozott Darhan Kidiralinak az országaink közötti tudományos és kulturális kapcsolatok fejlesztése, valamint Mándoky Kongur István turkológus tudományos örökségének megóvása érdekében kifejtett tevékenységéért.

Fotó: Magyarország asztanai nagykövetsége
Fotó: Magyarország asztanai nagykövetsége
KKM