2018 október 10-12. között, Bochumban került megrendezésre a Ruhr-vidék legnagyobb kiállítással és B2B találkozókkal összekötött startup konferenciája a RuhrSummit. Az eseményen idén először hazai startupok is részt vettek a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) szervezésében.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló startup konferencia fókuszában a virtuális valóság, kiterjesztett valóság (VR/AR), IT biztonság, mesterséges intelligencia (AI) és Smart City, témakörök álltak. A rendezvényen 400 vállalati képviselő, 150 befektető vett részt, illetve a konferencián száznál több felszólaló volt jelen. Az eseményen az Initiativkreis Ruhr, a 74 helyi vállalatot és intézetet tömörítő üzleti network, az NRW tartományban működő hat digitális hub,  a BUND e.V. Német Üzleti Angyalok Szövetsége (Business Angels Network Deutschland), a Német Kereskedelmi és Iparkamarák nemzetközi hálózata, a Ruhr-vidéki Ipari és Kereskedelmi Kamara, az Essen-Duisburgi Egyetem, a Bochumi Ruhr Egyetem képviseltették magukat.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Düsseldorf

A magyar stand megnyitóján köszöntőbeszédet mondott az esemény szervezője, a  Ruhr Hub ügyvezetője, Oliver Weimann, Elena Matekina az NRW Invest osztályvezetője, Szalai Piroska,a BVK kuratóriumi elnöke és Szegner Balázs főkonzul is. A megnyitón elhangzott: a mostani a nyolcadik hazai startup delegáció, amely NRW-ba látogat Düsseldorf és Budapest között másfél éve fenálló digitális partnerségi megállapodás keretében, az elmúlt időszakban 40 magyar startup mutatkozhatott be a tartományban, ezek közül több már helyi céget alapított, illetve együttműködésbe kezdett helyi cégekkel a tartományban. A kiállító startupok pedig a vásár ideje alatt B2B megbeszéléseken vettek részt helyi nagyvállalatokkal mely során a piacra lépéshez szükséges információkat nyújtottak, pontosították a célcsoport igényeit.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Düsseldorf

A rendezvény margóján a BVK delegációja több találkozón is részt vett mely alatt megbeszélést folytatott Klapka Christiannal, a Vodafone hálózatba kapcsolt közlekedésért felelős vezetőjével a Vodafone székházában.  A megbeszélés során a felek megállapodtak Németország egyik legnagyobb startup versenyének a Rheinland Pitch budapesti fordulójának ismételt megrendezéséről.

 

KKM