Az I. Világháború századik évfordulója alkalmából Magyarország Tbiliszi-i Nagykövetsége a Tbiliszi Állami Egyetemmel együttműködésben valamint a Tudománydiplomáciai Főosztály kerettámogatásával szakmai szimpóziumot szervezett november 30-án.

A 2018. november 30-án szervezett szimpóziumon Dr.Paksa Rudolf az MTA történeti intézetének kutatója és Szabó Barnabás a Külgazdasági és Külügyi Intézet munkatársa tartott előadást az I. Világháború után bekövetkezett Közép-európai területi és politikai átalakulásának, valamint a háborút követően Magyarországot ért társadalmi és gazdasági kihívások témakörében az egyetem hallgatói és a diplomáciai testület képviselői részére.

Horváth Viktória Nagykövet nyitó beszédében kihangsúlyozta, hogy hazánk számára a háború lezárása nem csak egy új kezdet lehetőségét hozta magával, hanem egy bonyolult és teljes társadalmi, politikai és identitásbeli átalakulást is eredményezett. A trianoni szerződés okozta területi veszteség következtében az I. világháború következményei Magyarország számára nagymértékben eltérő megvilágításba helyeződnek a többi európai országhoz képest.

A meghívott előadók által bemutatott történeti áttekintés és a szorosan kapcsolódó nemzetközi kitekintés kifejezetten hozzájárult ahhoz, hogy a közönség részletesebben is megismerkedhessen hazánk történelmi fejlődésével, közelebb kerülhettek a magyar kulturális és történeti hagyományok értékrendszeréhez, illetve részletesebb betekintést nyerhettek Közép-európai modernkori átalakulásának egy igen jelentős szakaszába.

 

KKM