A „Kalászosok és alternatív pillangósok abiotikus rezisztencia-nemesítése és együttműködés elindítása” címen jóváhagyott TDF-projekt keretében Tar Melinda, a NAIK NÖKO igazgatója látogatást tett Marokkóban, ahol szakmai programja keretében találkozott az INRA, az ICARDA, az IAV Hassan II és a meknèsi École Nationale d’Agronomie (ENA) kutatóival és oktatóival.

A szakmai munka első állomása a Tanszék lóbabnemesítéssel és búza agrotechnikai kísérletekkel foglalkozó tenyészkertjének meglátogatása volt Mustapha Arbaou nemesítő vezetésével. Bemutatásra került a lóbab, mint idegentermékenyülő növénynemesítési folyamata a keresztezéstől a szelekción át az új fajták elismeréséig. Több nemzetközi projektben vesznek részt, amelyek közül az egyiknek a célkitűzése a lóbab és a búza együtt-termesztésének vizsgálata. Ez a fenntartható és környezetkímélő mezőgazdasági technológiák kidolgozása és alkalmazása miatt igen fontos projekt nemcsak Marokkóban, hanem Magyarországon is. A látogatás során a tenyészkerti munka bemutatásán túl előtérbe került az együttműködési lehetőségek megbeszélése, amelyek kiterjednek a búza és a lóbab agrotechnikai és laboratóriumi vizsgálataira is. Ennek keretén belül egy kölcsönös genetikai alapanyagcserén alapuló együttműködés is körvonalazódott.

Ezt követte az INRA Meknes kutatóállomási megbeszélés, melyet Mustapha Labhilili, a rabati Biotechnológiai Központ munkatársa vezetett. A megbeszélés célja volt a két intézmény tevékenységének kölcsönös bemutatása és az együttműködési lehetőségek megbeszélése volt hüvelyes növények és búza kutatás területén. A felek körbejárták a két ország közötti különbségeket, mely során megállapítást nyert, hogy míg hazánkban főként őszi típusú, addig Marokkóban tavaszi típusú búzát termesztenek. A megbeszélés után az Intézet laboratóriumainak és üvegházának megtekintésére is sor került, egyúttal Dr. Moha Ferrahi az INRA Meknes kutatóállomás vezetője együttműködési és látogatási szándékát fejezte ki a találkozó után.

A szakmai látogatás utolsó állomásaként Tar Melinda igazgató asszony az ICARDA azaz a Száraz Területeken Végzett Mezőgazdasági Kutatás Nemzetközi Központjában folytatott szakmai megbeszélést. A központ fő feladata a fejlődő országok területén gazdálkodó farmerek számára olyan növényfajok nemesítése és biztosítása, amely a fenntartható mezőgazdaság szempontjait szem előtt tartva az élelmezésbiztonságot helyezi előtérbe. Dr. Michael Baum, a genetikai alapanyagok megőrzésért felelős vezető kutatója az együttműködési lehetőségek első lépéseként felajánlotta az alapanyagok kérésének lehetőségét, amellyel a tavaszi időszakban érdemes élni. Következő lépésként Európai Uniós finanszírozású projektekben volna lehetőség érdemi partnerségre, közös munkára a nemesítés és termesztéstechnológia területén.

 

KKM