2017. november 7-10. között Jordániában, a Holt-tenger partján lévő King Hussein Konferenciaközpontban került megrendezésre a jordán Royal Scientific Society (RSS) és a Magyar Tudományos Akadémia közös szervezésében a Tudomány Világfórumának (World Science Forum - WSF) 2017-es rendezvénysorozata. A szervező bizottság munkájában részt vett az UNESCO, az International Council for Science, a European Academies Science Advisory Council, a The Interacademy Partnership, az American Association for the Advancement of Science, a The World Academy of Sciences és az International Social Science Council.

Az eddigi legnagyobb látogatottságú World Science Fórumnak 120 ország képviseletében több mint 3000 regisztrált résztvevője volt. A Fórum kiemelt témaköre a „Tudomány a békéért” (Science for Peace) volt. 45 szekcióülésen 190 előadó szerepelt. A szekcióülések témái az emberiség legégetőbb kérdéskörei voltak: az energia-, víz- és élelmiszer-ellátás, a tanuláshoz való jog, szorosan kapcsolódva az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseihez. A szervező bizottság munkájában részt vett az UNESCO, az International Council for Science, a European Academies Science Advisory Council, a The Interacademy Partnership, az American Association for the Advancement of Science, a The World Academy of Sciences és az International Social Science Council.

A Fórum lehetőséget biztosított a jordániai és a közel-keleti régió tudományos kutatási tevékenységének bemutatására is a világ kutatói számára. A résztvevők választ kerestek arra, hogy a tudomány miként képes hozzájárulni a béketeremtéshez valamint a kultúrák, vallások és emberek közötti párbeszédhez és megértéshez. Kiemelt témakör volt a világ dinamikusan növekvő népességének élelmiszerellátása, az alultápláltság, az éhezés (különösen a gyermekéhezés) kezelése átfogó, innovatív, multi-diszciplináris stratégiákkal.

A látványos megnyitó ünnepségen a társszervező országok nevében II. Abdullah jordán király és Áder János magyar köztársasági elnök köszöntötték a Fórumon résztvevő tudósokat, politikusokat, üzletembereket és médiaszakembereket.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Amman

A Fórum a záródokumentumában kiemelte a tudomány szerepét a stabil, hosszútávú és fair béke megteremtésében a világon, valamint annak biztosításában, hogy minden ember egyenlő mértékben hozzáférjen a tudomány vívmányaihoz. Hangsúlyozták a regionális és globális tudományos együttműködés szerepét a humán erőforrások hatékony és teljes mértékű kihasználásában. Szorosabb tudományos együttműködésre hívták fel a figyelmet a kormányzás javítása, a technológia és befektetési döntések meghozatala, a források fenntartható és igazságos hasznosítását biztosító társadalmi és a humán infrastruktúra kiépítésére érdekében. Emellett támogatták az Arab Tudományos Fórum megalapítását.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Amman

A Fórum során Áder János magas magyar állami kitüntetés átadásával ismerte el a jordán Royal Scientific Society elnökének, Sumaya bint Hassan hercegnőnek a jordán és a nemzetközi tudományos életben folytatott tevékenységét, a WSF szervezőbizottságban évek óta kifejtett aktív munkáját és a 2017 Fórum megszervezésében nyújtott kiemelkedő teljesítményét. A kitüntetés átadásán jelen volt II. Abdullah jordán király és Hassan bin Talal herceg, a RSS Board of Trustees elnöke is.

A WSF-en bemutatásra került az NKFIH által készíttetett „Smart Hungary” kiállítás 24 roll-up-ból álló változata, amelynek jordániai legyártását az ammani magyar  nagykövetség végeztette a TDF által nyújtott támogatásból.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Amman

KKM