A Romanian Design Week a legjelentősebb formatervezői seregszemle Romániában, melyen a tavalyi Shaping Hungary és Mercedes Design kiállítások után idén a MOME Design Intézete és Média Intézete három kiállítását mutatta be a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet. A hangsúlyos magyar jelenlétet erősítette a MOME három tanszékvezetője és a Design Intézet igazgatójának jelenléte is. A rendezvényen való részvétel a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával valósult meg.

2018. május 22-én, kedden a bukaresti magyarok kulturális központjában, a Petőfi Házban nyitották meg a Download Design gyermekbútor kiállítást. A MOME Design Intézetének keretében működő Formatervező Tanszék kezdeményezése arra a digitális gazdasági modellre ad választ, hogy mindaz az információ és tartalom, ami még nem is olyan rég exkluzívnak számított és fizetni kellett érte, mára ingyenessé és egy gombnyomásra elérhetővé vált. A megnyitó alkalmával Püspök Balázs, a MOME Design Intézet Formatervező Tanszékének vezetője elmondta, hogy a projekt lényege a helyi erőforrások kihasználása és a mikrovállalkozások támogatása. A diákoknak olyan technológiákban és alapanyagokban kellett gondolkodniuk, amelyek környezetük néhány kilométeres körzetében elérhetők, megtalálhatók. Román részről a megnyitón Patrick Morăraș, a Mormi dizájn cég vezetője szólalt fel, amely cég szintén gyerekbútorok tervezésében vesz részt.

2018. május 23-án a Balassi Intézet kiállítótereiben a Future Traditions / Jövő Tradíciói termék-dizájn kiállítás megnyitójára került sor, amely a MOME és norvégiai partneregyeteme között megvalósult hároméves projekt eredménye. Bodil Akselvoll a projekt norvég vezetője elmondta, hogy az volt a céljuk, hogy multidiszciplináris kutatásokat folytassanak arról, hogy a hagyományos kézműves technikák miként kombinálhatók a csúcstechnológiával. Dinu Dumbrăvician, a bukaresti Művészeti Egyetem (UNARTE) dizájn karának vezetője által rendkívül látványos, sokszínű kiállításnak nevezett esemény jelentős számú érdeklődőt vonzott, és június 20-ig látogatható, majd ősszel Isztambulba kerül.

2018. május 24-én a Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem kiállítóterében már a Romanian Design Week első napjától látogatható MOME Graphic Design Diploma kiállítás bemutatására került sor. Vargha Balázs tanszékvezető mutatta be a 11 projektet, amelyek bár különböző tematikájúak és indíttatásúak, azonban ugyanaz a szándék vezeti: egymástól eltérő megközelítésben a maga módján mindegyik a kommunikáció jövőjét kutatja, 11 érvényes választ, lehetséges víziót fogalmazva meg, felkínálva mindannyiunk számára az erről való közös gondolkodás lehetőségét. A főleg grafikus hallgatók érdeklődését felkeltő bemutató előtt Marian Moiceanu rektor elmondta, hogy az Ion Mincu Egyetemnek nagyon erős a nemzetközi kapcsolatrendszere, melyen belül a magyar jelenlét mindig is hangsúlyos volt. Kiemelte, hogy a Balassi Intézettel immár ez a harmadik kiállítás, amit az elmúlt 4 évben megvalósítottak, illetve nemzetközi konferenciákat is szerveztek, megköszönve az Intézetnek az együttműködést.

KKM