2018. szeptember 17-19. között került megrendezésre a KKM Tudománydiplomáciai Főosztály (TDF) támogatásában és a pekingi TéT szakdiplomata szervezésében a magyar-kínai űrkutatási kapcsolatok elmélyítését szolgáló rendkívül eredményes szakmai programsorozat.

A rendezvénysorozat szeptember 17-én a pekingi Beihang Egyetem Changping kerületi kampuszán dr. Hirn Attila az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (MTA-EK) Sugárvédelmi laboratóriumának tudományos főmunkatársa és Kocsis Gábor a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan tanszéke alá tartozó űrkutató csoportjának munkatársa szakmai előadásával vette kezdetét. A szakmai előadás során bemutatásra került Magyarország az évek során nyújtott kiemelkedő űrkutatási tevékenysége, illetve az Európai Űrügynökségi (European Space Agency – ESA) projektek releváns magyar vonatkozása (többek között a 2004-2015 között megvalósult ESA Rosetta programban való magyar részvétel). A szakmai előadásokat közel 50 egyetemi tanár és diák hallgatta meg.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége peking

A rendezvénysorozat folytatásaként szeptember 18-án a magyar kutatók a pekingi véderő attasé, Kerékgyártó Roland és Siklós Lili TéT szakdiplomata kíséretében tettek látogatást a China Academy of Space and Technology – CAST állami űripari vállalatnál. A magyar delegációt kínai részről Pan Zheng az ázsiai és európai osztály vezetője, továbbá Wang Guopeng projekt menedzser fogadta. Az egyeztetésen részt vett Yu Qingkui a China Aerospace Components Engineering Center (CACEC) részleg kutatója; Qu Shaojie, Sheng Liyan és Hu Yanqi a Beijing Institute of Spacecraft System Engineering (BISSE) mérnökei. A megbeszélés során a felek áttekintették a magyar-kínai űrkutatási együttműködésre vonatkozó potenciális szakmai projekteket és területeket.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Peking

A programsorozat zárásaként szeptember 19-én a magyar szakértőket és a TéT szakdiplomatát kínai részről a Kínai Tudományos Akadémia felügyelete alá tartozó National Space Science Center - NSSC igazgató-helyettese, prof. Fan Quanlin és a nemzetközi kapcsolatok iroda egyik munkatársa, Xu Yongjian fogadta. A megbeszélésen részt vett Li Mingtao a rendszer szimulációs és tervezési laboratórium egyik professzora, valamint Zhou Changyi és Huang Yonghui professzorok az űrrepülés tervezési részlegről. A magyar kutatók előadásait követően rövid szakmai megbeszélésre is sor került, majd az egyeztetést követően a magyar delegáció megtekintette az űr szimulációs és tervezési részleget (Concurrent Design Facility Room – CDF), valamint az űrkutatási missziók földi irányítóközpontját (Space Science Mission Operations Center) is az intézeten belül.

 

KKM