2018. november 14-18. között került megrendezésre Shenzhen városban a jubileumi 20. China Hi-Tech Fair (CHTF) innovációs kiállítás és vásár, amely az ország és egyben a régió egyik legrangosabb technológiai rendezvénye.

November 14-én került sor a Magyar Pavilon ünnepélyes megnyitására. Az ünnepségen magyar részről a diplomatákon kívül jelen voltak még a TéT szakdiplomata szervezésében és a KKM Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával a hat fős vállalati delegáció tagjai, illetve számos helyi magyar vállalat képviselője. Kínai részről pedig Su Yanwei, a CHTF szervezőbizottság alelnöke és a bizottság további tagjai. A Magyar Pavilon megnyitóján közel 80 fő vett részt.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Peking

A nagyköveti beszédet követően került sor az együttműködési szándéknyilatkozat ünnepélyes aláírására, arra vonatkozóan, hogy a jövő évi 21. China Hi-Tech Fair kiállítás keretében Magyarország legyen az egyik kiemelt együttműködési partnerország.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Peking

A kiállításon az idei év során összesen 3356 kiállító vett részt, továbbá 41 ország és számos nemzetközi szervezet közreműködésével több mint 10 000 szakmai projekt került bemutatásra. 2018-ban először volt jelen kiállítóként a CHTF-en Chile, Kuba és Peru. Miniszteri szintű delegációk érkeztek a rendezvényre Észtországból, Bahreinből, Argentínából és Malajziából.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Peking

Kínából 32 tartomány képviseltette magát és további 27 felsőoktatási intézmény, Hongkong, Makaó és Tajvan is jelen volt a rendezvényen saját kiállítási térrel. A CHTF jelentőségét jól tükrözi, hogy a szervezők több mint 70 nemzetközi előadót hívtak meg különböző tematikájú fórumok és panelek keretében megtartott előadások céljából. Az előadók között számos Nobel-díjas tudós, kutató, valamint nemzetközi vállalatok vezetői is szerepeltek. A CHTF szervezőbizottságának adatai alapján az idei év során az eseményre kilátogatók száma meghaladta az 500 000 főt.

 

KKM