2020. szeptember 7-11. között interaktív kiállítással vett részt Finnországban a Maform Design Studio, a Helsinki Design Week programsorozat keretében. A magyar részvétel a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával valósult meg.

A Helsinki Design Week évről évre a design új jelenségeit mutatja be, a partnerekkel együttműködve. A fesztivál lehetőséget kínál a városnak, valamint annak kultúrájának fejlesztésére, megvitatására. A program keretében évente mintegy 250 eseményt rendeznek, melyek a szakembereket és a célközönséget is vonzzák. A Helsinki Design Week idén szeptember 3-13. között került megrendezésre, fő helyszíne a Helsinki Olimpiai Stadion volt, de ezen kívül számos helyszínen várták programokkal az érdeklődőket.

A magyar részvétel a Magyar Kulturális és Tudományos Központban valósult meg, a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával. A program a Maform Design Studio különféle tervezéseit mutatta be, a kiállítás külön érdekessége volt, hogy nem csak Helsinkiben zajlott – az utazási korlátozások miatt a tervezők Budapestről online, „nyitott órák” keretein belül beszéltek a termékekről, a megrendelők elvárásairól és a tervezés során felmerülő kérdésekről – melynek lényegi kérdése a felmerülő probléma megoldása és a tervezés ehhez történő igazítása.

Kiállítottak többek között maketteket és különböző orvostechnikai (vérelemző, bőrgyógyászathoz kapcsolódó) eszközöket is. A látogatók a kiállítás részeként egy interaktív fal segítségével Bartók Béla zeneszerző műveivel ismerkedhettek.

A kiállítást eredetileg csak kísérőrendezvénynek szánták, amely workshopok autentikus légkörét teremtette volna meg – a workshopokat későbbi időpontra halasztották. A kísérőrendezvény a járványhelyzet miatt fő programmá vált, amely sikeresen zárult.