Magyarország Tel-Aviv-i Nagykövetsége konferencialátogatást és szakmai tanulmányutat szervezett Kis Miklós Zsolt Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár úr és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) küldöttsége részvételével.

Az AgriTech 2018 kiállítás középpontjába az öntözéstechnikai és termesztéstechnológiai fejlesztések eredményeinek bemutatása állt, melynek szakmai tartalmaihoz való hozzáférést a Külgazdasági és külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztálya által biztosított projektkeret tette lehetővé.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tel-Aviv

A korlátozottan rendelkezésre álló vízkészletek okozta nehézségek orvoslására születtek meg a leghatékonyabb és legtakarékosabb megoldások. Azért, hogy növények időben és kellő mennyiségben hozzájussanak a számukra szükséges vízmennyiséghez különböző érzékelőket (meteorológiai, talaj) adatait gyűjtik be és automatizált rendszerekkel vezérlik. Hatalmas adatmennyiség kezelésével és a gyakorlati tapasztalatok figyelembe vételével írt szoftverek segítségével érik el kiemelkedő eredményeiket.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tel-Aviv

Izrael zöldségfogyasztásának 95 százalékát hazai termelésből fedezi, a gyümölcsök esetén ez az arány 65 százalék. Legfőbb importpiacaik az Egyesült Államok, Európa és Dél-Amerika. A tárgyalások tanulsága szerint Magyarország termeléséből az alma, a körte, a vöröshagyma, a fokhagyma és a feldolgozott termékek találhatnak piacot Izraelben.

 

KKM