2017. október 12–én, magyar kezdeményezésre a V4 országok oktatásért felelős diplomatái megbeszélést tartottak Nairobiban a jövő év februárjában esedékes kelet-afrikai felsőoktatási vásáron való közös megjelenésről. A találkozó apropóját az idei vásáron megjelenő hat magyar intézmény sikere, illetve a V4 csoport tevékenységeinek szélesebb körben történő megismertetése iránti közös elkötelezettség adta.

A 2017. szeptember 19–30. között lezajlott Kelet-Afrikai Nemzetközi Felsőoktatási Vásár pozitív visszhangjára reagálva a magyar külképviselet elkezdte a jövő év elején megrendezésre kerülő hasonló rendezvényre való felkészülést. Az idei kiállítók közül hárman valószínűleg 2018–ban is részt vesznek az eseményen: International Business School (IBS), Óbudai Egyetem és a Tomori Pál Főiskola. Továbbá másik három intézmény is megpróbál részt venni a  kiállításon: az Állatorvostudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem.  

Fotó: Magyarország nairobi-i nagykövetsége

Fotó: Magyarország nairobi-i nagykövetsége

A jövő évi rendezvény várhatóan 2018. február 21. és március 3. között kerül megrendezésre. A közös V4–es megjelenés kidolgozása céljából Mészáros Zsolt KGA összeült Szlovákia, Lengyelország és Csehország oktatásért felelős diplomatáival. A diplomaták arra is kitértek, hogy különböző profilú intézmények kerüljenek meghívásra az egyes V4–es országokból, hogy komplementer és ne egymással versengő képzéseket vonultasson fel a közös stand. Magyarország orvosi és állatorvosi, Csehország mezőgazdasági és bányászati, Szlovákia mérnöki és műszaki, míg Lengyelország üzleti és humántudományos képzéseket jelölt meg potenciális célterületekként. Az ülés zárásaként egy fogadásra került sor. 

Fotó: Magyarország nairobi-i nagykövetsége

Fotó: Magyarország nairobi-i nagykövetsége

Fotó: Magyarország nairobi-i nagykövetsége

A megálmodott közös V4 stand nagyban elősegítheti az országok vizibilitását a térségben. Magyarország, mint a V4 elnökségét betöltő ország, nem csak a kialakulófélben lévő „magyar brand” megerősítésében kapna támogatást a közös megjelenéstől, hanem a rendezvény margóján szervezendő tudományos megállapodások aláírásában, kutatóintézetekkel, egyetemekkel is vezető szerephez juthatna.

KKM