2020. szeptember 14-20. között, idén tizenötödik alkalommal rendezték meg Észtországban a Tallinni Design Fesztivált, melyen a MOME is részt vett, a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával.

2020. szeptember 14-20. között, idén tizenötödik alkalommal rendezték meg a Tallinni Design Fesztivált, „Design for need” címmel. A nemzetközi dizájn fesztivál Észtország legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, melyre a Kopli-negyedben található, egykori Põhjala gumitermékekre szakosodott gyárban került sor, ezzel is elősegítve a városrész erősödő kulturális szerepét.

A MOME Tárgyalkotó Tanszéke az Innovációs Központtal együttműködésben a tavasz óta fejlesztett, ún. MOME Segítő Pakkok digitális és DIY csomagjait ajánlotta fel az eseményre. A kiállítást Orosz Tamás kulturális intézetigazgató nyitotta meg, 2020. szeptember 14-én. Kiemelte, az Innovációs Központ Szociális Design Kutatócsoportja által létrehozott „MOME Segítő Pakkok Izolációra” olyan csomagok, melyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközöket tartalmaznak, különleges segítséget nyújtva az előttünk álló időszakhoz. Az első csomag a „Baba Pakk”, amely a csecsemőgondozásra fókuszál.

Az esemény célja a jelen körülmények között felmerülő valós szükségletek, problémák megoldásában segítséget nyújtó, valamint az emberek életét biztonságosabbá, kényelmesebbé és élvezhetőbbé tevő tárgyak és szolgáltatások bemutatása volt.

A MOME hallgatóinak személyes részvételére a jelen helyzetben sajnos nem kerülhetett sor, a termékeket a kiállítás keretében videók segítségével mutatták be. A MOME Tárgyalkotó Tanszéke által elindított „Design for Care” kurzus keretében – a Csillagház Általános Iskola halmozottan fogyatékos, mozgáskorlátozott gyermekek nevelését és oktatását tanulmányozva – olyan eszközöket terveztek, melyek a gyermekek szükségeinek és fejlesztési igényeinek jobban megfelelnek. Ezekből a tárgyakból néhány darab a kiállítás helyszínén megtekinthető volt. A magyar bemutatkozás a fesztivál hivatalos megnyitója keretében történt, a járványügyi helyzet ellenére is nagy érdeklődés övezte az eseményt. A programon történő részvétel a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával valósult meg.