2018. október 15-én Balassi Intézetünk tudományos szimpóziumot szervezett a Semmelweis Emlékév keretében, Robert Bosch Stiftung és Ausztria Tiszteletbeli Konzulátusának együttműködésével a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben.

A tudományos szimpóziumon magyar, osztrák és német szaktekintélyek vettek részt, köztük Prof. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Dr. Krász Lilla az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola professzora és az Országos Doktori Tanács tagja, Prof. Jürgen Schlumbohm a Göttinen-i Egyetem professzora és Dr. Marina Hilber az Innsbrucki Egyetem kutatója. A szimpóziumot Prof. Robert Jütte, a neves Institut für Geschichte der Medizin, Robert Bosch Stiftung igazgatója moderálta.

Fotó: Magyarország Főkonzulástusa Stuttgart

A szimpózium Prof. Varga Benedek, Semmelweis mítoszt körül járó előadásával vette kezdetét. A felvezetést követően Krász Lilla a 18-19. századi ausztriai és magyarországi bábaképzés és orvoshigiéniai viszonyok alakulásán keresztül rajzolta fel a Semmelweis korára kialakult helyzetet, majd Jürgen Schlumbohm tágabb európai összefüggésbe helyezte a problémakört. Végezetül pedig Marina Hilber az Osztrák-Magyar Monarchia területén, különösen Bécs, Budapest és Prága városok orvostörténetében vizsgálta Semmelweis hatását.

Fotó: Magyarország Főkonzulástusa Stuttgart

Az előadásokat követően a látogatók megtekintették a Tudománydiplomáciai Főosztály által biztosított Semmelweis ikon kiállítást, melyhez a jelenlévő szakemberek értelmezési segítséget illetve további részletes tájékoztatást nyújtottak kiegészítve ezzel azokat.

 

 

KKM