2018. július 9-20. között került megrendezésre, az ENSZ Magas Szintű Politikai Fórumon, a New York-i ENSZ Székház kiemelt láthatóságú kiállítóterében a Semmelweis életművének szentelt, a „The Savior of Mothers - In the footsteps of Mr. Ignác Semmelweis (1818–1865), Hungarian physician, a pioneer of maternal and newborn health” című kiállítás.

A TDF támogatásával megvalósuló kiállítást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitotta meg; az ünnepségen Bogyay Katalin nagykövet köszöntőjét követően beszédet mondott Dr Nata Menabde, a WHO New York-i irodájának vezetője, valamint Dr. Willibald Zeck, az UNICEF anyai, újszülött és serdülőkori egészséggel foglalkozó részlegének vezetője.

Fotó: Magyarország Állandó Ensz Képviselet - New York.

A megszólalók a beszédek során mind kihangsúlyozták Semmelweis életművének kiemelt jelentőségét az orvostudomány, az egészségügy fejlődése, valamint a nők és gyermekek helyzetének javítása szempontjából. Mindemellett kiemelték, hogy Semmelweis élete még mindig rendkívül releváns üzenetet hordoz a világ számos régiójában tapasztalt nehézségek, társadalmi stigmák vonatkozásában.

A kiállítás, központi elhelyezkedésének, valamint fontos üzenetének köszönhetően kiemelt figyelmet kapott a látogatók körében. A HLPF ülésszakra való időzítésnek köszönhetően a tárlat nem csak tagállami delegációk, hanem a kizárólag a magas szintű hétre New York-ba utazó fővárosi delegáltak és számos civil szervezet figyelmét is felkeltette. A WHO és UNICEF képviselői méltatták hazánk elkötelezettségét a téma iránt, valamint bemutatták a szakosított szervezetek az anyai és újszülött egészség védelme és javítása érdekében tett erőfeszítéseit.

A tárlatot 2018. július 13-i ENSZ-beli programja során Szijjártó Péter miniszter is meglátogatta.

Fotó: Magyarország Állandó Ensz Képviselet - New York

KKM