2018 szeptember 27-én, csütörtökön a bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Központban került sor a Tudománydiplomáciai Főosztály forrástámogatásával Magyarország Bukaresti Nagykövetség által szervezett kerekasztal-beszélgetésre és az azt követő üzleti fórumra, amelyen bemutatkoztak a magyar ès román Smart City témakörhöz kapcsolódó projektek.

A Smart City - jó gyakorlatok fóruma című szakmai rendezvény keretei között bemutatott projektek, három fő területre összpontosítottak: városfejlesztés, lakókörnyezetünk megóvása; technológiaorientált intelligens városi szolgáltatások és üzemeltetési feladatok; az intelligens fejlesztések háttere, fejlesztési és innovációs rendszerek kiépítése.

A rendezvény célja volt a Smart City (Okos város) egyes területeihez kapcsolódó magyar fejlesztések bemutatása a fogadó országban, valamint a helyi jó gyakorlatok megismertetése a magyar érdekeltekkel.

Zákonyi Botond nagykövet nyitóbeszédében kitért az „okos város” kifejezés értelmezésére, amelyet a szereplők számos különböző mélységű és terjedelmű definícióval magyaráznak.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Bukarest

A nyitó beszédet követően Vajta László a magyarországi BMGE Smartpolis Tudásközpont egyetemi docense beszélt a közép-kelet-európai Okos Város Fórumról. Ezt követően Corneliu Manescu, a romániai Kommunikációs és Információs Társadalom Minisztérium igazgató-helyettesének előadása az okos városokat érintő jogszabályi keretek fontosságáról szólt.  Majd Besenyei Sarolta (moderátor) és Ciprian Alexandru-Caragea a Romániai Smart City és Mobilitás Egyesület képviselői felhívták a hallgatóság figyelmét a Romániában megvalósított több mint 200 okos város megvalósított projektre. Továbbiakban felszólalt Eduard Dumitrascu, Romániai Smart City és Mobilitás Egyesület elnöke és Ana Maria Cioclei, a magyarországi Cordia Romania (Futureal Group) marketing és értékesítési igazgatója. Az előbbi előadó a gyulafehérvári Smart Cityről, mint egy európai szintű jó gyakorlatról beszélt, az utóbbi a budapesti Corvin-negyed városrehabilitációjáról mutatta be prezentációját.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Bukarest

Dr Tenk Gábor INTER TAN-KER Zrt. vezérigazgató, Okos város és új városi közlekedési modell témakörét követette Budapest legnagyobb közösségi autós szolgáltatásairól Sáreczky Richárd, MOL Limo ügyvezető igazgató tolmácsolásában. Felszolalt továbbá Dragos Balcu Intrarom üzletfejlesztési menedzsere és Susana Georgiu Bukarest-Ilfov Közösségi Közlekedés Fejlesztési Egyesület (ADTPBI) Projekt Menedzsment Iroda vezetője, akik az intelligens város koncepciójának holisztikus megközelítését és a Smart Mobility a Bukarest-Ilfov régióban érdekes témáját vázolták fel a jelenlévőknek.

 Az előadásokat rövid fórum és személyes megbeszélések zárták melynek végezetével a résztvevők új kapcsolatokkal, ismeretekkel, ötletekkel és tapasztalatokkal térhettek haza megalapozva az elkövetkező időszak közös, okos város projektjeit.


 

KKM