2018. április 11-12-én Bázelben került megrendezésre a SmartSuisse 2018, mely a legnagyobb "okos város" fejlesztésekkel foglalkozó, újdonságokat bemutató seregszemle Svájcban.

A kétnapos,  konferenciával és workshopokkal egybekötött kiállításon csaknem 600 szakember és döntéshozó vett részt Svájcból és külföldről egyaránt. A fogadó országban első alkalommal került sor "okos város" témájú magyar fejlesztések bemutatására, az együttműködési lehetőségek feltárására és a best practice-ek kölcsönös becsatornázására. Svájcban különösen fontos a smart city koncepció, hiszen kormányzati és vállalati szinten is prioritásként kezelik a digitalizációt, a környezettudatosságot és a folyamatos innovációra törekvést. Az esemény magas színvonalát jellemzi, hogy olyan vezető svájci illetve külföldi vállalatok képviseltették magukat standdal, illetve a workshopokon felszólaló vezetőkön keresztül, mint például az SBB (Svájci Államvasutak), a die Post (Állami Posta), a Siemens, vagy az SAP.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Bern

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, Tudománydiplomáciai Főosztályának támogatásával és berni Nagykövetségünk segítségével két magyar start-up, a Chameleon és a Parkl vett részt a rendezvényen. Előbbi vállalat ún. „okos otthonrendszerek” kialakításával és azok saját applikáción keresztüli szabályozásával foglalkozik, míg utóbbi a  magántulajdonú parkolók közparkolásba való bevonásával új parkolási megoldást, illetve applikációt fejleszt. Mindkét termékre élénk érdeklődés mutatkozott a látogatók és a kiállítók részéről egyaránt. A kiállítás folyományaként várható, hogy megkezdődnek a tárgyalások a Chameleon részéről egy svájci – szintén smart city területen érdekelt – vállalat vezetője otthonának „okos otthonná” alakításáról.  A kiállításon szintén részt vevő, a smart parkolási szolgáltatások területén piacvezető svéd EasyPark részéről pedig kilátásba helyezték a Parkl-al való együttműködést.

KKM

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Bern