Osvárt Judit kurátor (Magyar Formatervezési Tanács) nyitógondolatai a kiállításhoz

Magyarország legújabb kori történetében figyelemreméltó fejezetet tesznek ki a világhírnévre szert tett, számos országban elterjedt, és a mai napig használatban lévő eszközök, eljárások. A „biro” néven híressé vált golyóstoll (Bíró László, 1938), a Rubik-kocka (Rubik Ernő, 1975), az összes mai számítógép alapjául szolgáló Neumann-architektúra (Neumann János, 1945) csak néhány azon ötletek közül, melyek magyar feltalálók, formatervezők, mérnökök agyából pattantak ki – és amelyek azóta is hirdetik a magyar kreativitást a világban.

Osvárt Judit, a Shaping Hungary dizájnkiállítás kurátora

A 21. század szintén bővelkedik olyan magyar találmányokban, szabadalmakban és formatervezett alkotásokban, melyek jelentős sikereket aratnak világszerte. A rendszerváltás óta felnőtt generációk a magas szintű oktatásnak, az egyre erősödő kreatívipari ökoszisztémának és az innováció mind több területen zajló térnyerésének köszönhetően egyre versenyképesebbek a nemzetközi piacon. Egyre több vállalkozás ismeri fel Magyarországon és a közép-kelet európai régióban is a design gazdasági jelentőségét, és alkalmaz formatervezőt, grafikust, csomagolástervezőt vagy más szakembert – megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a jól képzett, felkészült dizájnerek világpiaci mércével is sikeres termékek, szolgáltatások létrejöttében működjenek közre. A mintegy 100.000 építész által használt, folyamatosan fejlesztett, és a legelterjedtebb építészeti szoftverek közé tartozó ArchiCAD (fejlesztő: Graphisoft), vagy a 2016 júniusában a designszakma egyik legrangosabb elismerésével: a Red Dot designdíjjal jutalmazott Inarchi lámpatestek évek óta aratnak sikert a nemzetközi piacon – hogy csak két, friss példát emeljünk ki a legújabb magyar designsikerek közül.

A tudomány és az innováció generációkon, nemzeteken átívelő szilárd hidat képez a jövőbe, amelyhez Magyarország a 21. században is hozzáteszi az építőköveit. A Shaping Hungary: Design in the 21st Century című kiállítás néhány tucat, különböző léptékű alkotáson keresztül mutatja be a mai magyar fiatal formatervezők, feltalálók és mérnökök ötleteit, alkotásait, mintegy bizonyítékául annak, hogy m méltó utódai a magyar kreativitást megalapozó 20. századi generációnak.