A Tallinn Dizájnfesztivál rendezvényre, idén 13. alkalommal szeptember 10 és 16. között került sor. A fesztivál témája az emberi városok (Human Cities) volt, ennek érdekében a résztvevő dizájnerek, építészek, urbanisták és tervezők a fenntarthatóbb és emberbarát városi környezet bemutatására törekedtek.

A Tallinni Magyar Intézet közreműködésével, a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatása révén a fesztiválon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) projektjei is képviseltethették magukat, így a MOME Digital Craft Lab keretein belül készült alkotások kerültek kiállításra, a résztvevő tanárok és diákok – a Tárgyalkotó Tanszék oktatói közül Dezső-Dinnyés Renáta és Lubloy Zoltán, illetve Kövér Dóra Rea és Kiskéry Dániel, mint frissdiplomás tárgyalkotók – a PechaKucha rendezvényen előadást tartottak, valamint 3D nyomtatással foglalkozó workshopot is tartottak az érdeklődő közönségnek.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Tallinn

A fesztivál keretében zajló ún. PechaKucha programon a magyar csapat mind a négy tagja tartott előadást. Dezső-Dinnyés Renáta a „Design for Care – Gondoskodó tervezés” című projektjét mutatta be, melynek célja az oktatási-nevelési és terápiás munka hatékonyabbá tétele vagy kibővítése a megfelelő dizájn révén. Lubloy Zoltán a MOME Digital Craft Lab-nek a valós fizikai és a virtuális világok közötti kétirányú interoperabilitás biztosításában játszott szerepéről tartott előadást. Kiskéry Dániel a Hexubi projekt révén mutatta be, hogy a 3D-nyomtatóval készíthető, fényre érzékeny anyag hogyan változtathatja meg a divatot. Kövér Dóra Rea pedig a Time_pieces ékszerkollekció bemutatásával az egyedi, személyre szabott kézműves termékek továbbélését szemléltette a digitális korszakban.

 

KKM