Öt magyar járműipari startup és a „Zalazone” Autóipai Próbapálya Zala Kft munkatársai vettek részt a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával 2019. március 7-én Berlinben a „Digital Automotive & Industry Forum“ rendezvényen, majd március 8-án Drezdában az „NKF Summit / New Mobility, Internet of Things & Industrie 4.0” című rendezvényen. A program célja Berlinben és Drezdában is az volt, hogy egyrészt a hazai járműipari startupok üzleti kapcsolatba tudjanak lépni a német autóipari nagyvállalatokkal, másrészt a Zalazone tesztpáya bemutatásra kerüljön a német autógyártók, beszállítók képviselőinek.

Magyarország Berlini Nagykövetsége

A drezdai programon a startupok külön bemutatkozási lehetőséget kaptak a Startup Expo keretében, a Zalazone-t pedig külön, egyedi standon mutathatták be a teszpálya munkatársai az érdeklődő látogatóknak. 

A berlini nagykövetségen rendezett március 7-ei programon magyar startupok és a Zalazone az Audi, a Daimler, a Bosch és a Continental képviselőinek mutatkoztak be. A programon a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. képviselője is részt vett. A német autógyárak részéről az AUDI Denkwerkstatt, a Daimler Fleetboard, a Bosch Startup Platform és a Batteries at Continental képviseltette magát.

A magyar startupok prezentációk keretében mutatták be tevékenységüket a jelenlévő német nagyvállalati vezetőknek, majd utána egyéni megbeszéléseken nyílt lehetőségük üzleti kapcsolatokat kialakítani a német járműipari cégekkel.

A március 8-ai drezdai program helyszíne a Volkswagen Gläserne Manufaktur jövőorientált gyára volt, amely önmagában is kiemelte a rendezvény mobilitási fókuszát. Az eseményen mintegy 400 startup és 100 nagyvállalat vett részt a járműipari ágazatból. A rendezvényt NKF Media GmbH Berlin szervezte. A rendezvény fő támogatója Szászország tartomány volt, Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök is meglátogatta a rendezvényt. Kretschmer miniszterelnök a Zalazone standját is megtekintette. A rövid látogatás keretében a miniszterelnök elégedettségét fejezte ki, hogy Magyarország ilyen erős jelenléttel vett részt a startup konferencián, hangsúlyozva, hogy Szászországnak fontosak a magyar kapcsolatok.

KKM