2019. május 17-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és Magyarország Beregszászi Konzulátusa „50 éves a közgazdasági Nobel-díj” címmel nemzetközi gazdaságtudományi konferenciát szervezett. Az eseményen megközelítően 100 fő vett részt, a párhuzamosan megtartott szekcióüléseken hasznos és érdekes információkat osztottak meg az előadók.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával megvalósuló eseményt dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora, a konferencia házigazdája nyitotta meg. Ezt követően dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese és Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte az egybegyűlteket.

Fotó: Magyarország Konzulátusa Beregszász


A megnyitót követően plenáris előadások kezdődtek. Dr. prof. Vnukova Natália, a Szemen Kuznec Harkovi Nemzeti Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetője, Ukrajna kitüntetett közgazdásza Simon Kuznets Nobel-díjas közgazdász szerepe a számvitel és pénzügyek fejlődésében; dr. Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója A gazdaság antropológiája. Kárpát-medencei példák a gazdaság újszerű társadalomtudományi megközelítésére; dr. prof. Lehencsuk Szerhij, a Zsitomiri Állami Egyetem tanszékvezetője A pénzügy számvitel szerepének alakulása a gazdasági fejlődés feltételrendszerében; dr. Hegedűs Mihály, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara alelnöke A digitalizáció, avagy az ipar 4.0 hatásai a könyvvizsgálatra címmel tartott előadást.

Fotó: Magyarország Konzulátusa Beregszász

A konferencia május 18-án kirándulással zárult, ahol a résztvevők felfedezhették Kárpátalja kulturális és természeti értékeit egy kirándulás keretében.

 

KKM