2023. október 19-én a magyar Holstein-Fríz Szövetség részéről Sebők Tamás mutatta be Kazahsztánban a HUNGEMON tudományos módszert, annak magyarországi tapasztalatait, valamint kazahsztáni felhasználási lehetőségeit.

A magyar Holstein-Fríz Egyesület által 2018-ban kidolgozott, genomvizsgálaton alapuló, egyedi tenyészérték meghatározásra képes HUNGENOM projekt célja, hogy a tenyésztési döntéseket hatékony és objektív információkkal segítse. A világ számos országában már használják ezt a genetikai szelekciós módszert, amely a gazdaságos állattenyésztésen túl a hatékony környezet- és klímavédő tejtermelés felé is elmozdítja a szarvasmarha tenyésztő ágazatot.

A HUNGENOM módszer és a magyar Holstein-Fríz szövetség szakmai iránymutatásának segítségével Kazahsztánban megvalósulhat a saját, kazah tenyészérték meghatározás, elősegítve a helyi szelekciós és magas minőségű szarvasmarha tenyésztést. A projekt következő lépéseként 2024 folyamán több kazah szakember is magyarországi képzésre érkezik. Ezt követően megkezdhetik Kazahsztánban a tenyészérték meghatározás szakmai folyamatát.

A magyar szakemberek kazahsztáni látogatására és a HUNGENOM módszer ottani bemutatására KKM tudománydiplomáciai projektjének keretében került sor.