A bosznia-hercegovinai Banja Luka-ban 2018. február 28. és március 3. között került megrendezésre az AGRORES. A rendezvényt kétévente szervezi meg a Banja Luka-i Egyetem, célja az agrárium új eredményeinek bemutatása az ágazatban tevékenykedő kutatók, egyetemi hallgatók, valamint termesztők, szaktanácsadók és szakemberek számára. Az idei rendezvényen Lengyelország, Szerbia, Horvátország, Norvégia, Szlovénia, valamint Magyarország képviseltette magát.

A Tudománydiplomáciai Főosztály által - „A magyar csonthéjas és héjastermésű gyümölcsfajták bosznia-hercegovinai népszerűsítése” c. projektre - biztosított támogatásnak köszönhetően Magyarországról a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (továbbiakban NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetéből (továbbiakban GYKI) dr. Takács Ferenc tudományos főmunkatárs és dr. Bujdosó Géza tudományos tanácsadó vett részt a rendezvényen. Magyarország Nagykövetségét Hetei Péter külgazdasági attasé képviselte.

A rendezvény keretein belül a magyar résztvevők három előadást tartottak. Kettőt kutatók, egyetemi hallgatók számára az Intézet csonthéjas és héjas kutatómunkájának legújabb eredményeiről, egyet pedig a boszniai szaktanácsadók számára az Intézettel való együttműködési lehetőségekről. A látogatás során lehetőség nyílt a Republika Srpska területén található cseresznyetermesztő vidék képviselőivel (termesztők, szaktanácsadók) való találkozásra és szakmai eszmecserére is.

KKM