Az elmúlt évek hagyományait követve a Külgazdasági és Külügyminisztérium az idén is részt vesz a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) november eleji, a Magyar Tudományos Akadémia által immáron 15 éve minden évben megrendezett országos és határon túli programsorozatban.

A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE ALKALMÁBÓL

MAGYARORSZÁG KÜLKÉPVISELETEI ÁLTAL SZERVEZETT

PROGRAMOK 2019.

 

ALMATI

Az Almati Főkonzulátus és a Richter Gedeon Gyógyszergyár kazahsztáni képviselete 2019. november 7-én közösen emlékeznek meg a Magyar Tudomány Ünnepéről, az Új gyógyszerek előállítása: kutatás és innováció című rendezvénnyel. Előadás keretében kerülnek bemutatásra a Richter Gedeon Gyógyszergyár gyógyszer-kutatási és előállítási tapasztalatai, rövidfilm ismerteti Richter Gedeon munkásságát, illetve kötetlen beszélgetés keretében ismerkedhetnek meg a résztvevők a magyar gyógyszeripar eredményeivel.

BELGRÁD

A Belgrádi Nagykövetségünk szervezésében két programra kerül sor az MTÜ alkalmából. A Belgrádi Atomenergia Intézettel (VINCSA) közös szervezésben a 14. Nemzetközi mikroszkópiai kongresszus „Csúcs kutatási infrastruktúrák értékmentése a legújabb technikákon keresztül” címmel; továbbá a Danube Cooperation-nel együttműködésben, „Duna- az együttműködés folyója” - Fenntartható környezetgazdálkodás és az éghajlatváltozás kihívásai címmel nemzetközi tudományos fórum kerül megrendezésre.

BEREGSZÁSZ

Beregszászi Főkonzulátusunk támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tudományos konferencia kerül megrendezésre.

BERN

Berni Nagykövetségünk a „Magyar innovatív megoldások bemutatása Svájcban” c. projekt keretében egy ZalaZONE tesztpálya népszerűsítő rendezvényt valósít meg, mely egyben az „Értékteremtő tudomány” mottó alatt megvalósuló Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat svájci állomásaként is szolgálna.

BOGOTA

Bogotai Nagykövetségünk 2019 novemberében a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Smart Hungary tabló kiállítást szervez. A kiállítás tervezett helyszíne Kolumbia legprominensebb egyeteme, a Los Andes Egyetem. A rendezvény címe: Smart Hungary - Exposición en el marco del Día de la Ciencia Húngara (Smart Hungary -Kiállítás a Magyar Tudomány Ünnepe Alkalmából)

BUKAREST

Bukaresti Nagykövetségünk „Vízióból tettek” címmel, Széchenyi István életművét bemutató kiállítást rendez a bukaresti Ady Endre Líceumban, illetve ehhez kapcsolódóan Szabó Csongor történész interaktív előadására kerül sor, amely a budapesti hidak építésének történeti áttekintését helyezi fókuszba.

CANBERRA

Canberrai Nagykövetségünk szervezésében és a MTÜ programsorozat részeként avatásra kerül Semmelweis Ignác mellszobra, továbbá a „Semmelweis Ikon” című kiállítás kerül bemutatása.

CSÍKSZEREDA

Csíkszeredai Főkonzulátusunk  az Erdélyi Múzeum Egyesület csíkszeredai fiókszervezetével közösen tudományos konferenciát szervez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem Csíkszeredai Karán. Az évről-évre a Magyar Tudomány Napja köré szerveződő esemény tematikája idén a II. Rákóczi Ferenc Emlékévhez kapcsolódva a fejedelem életét, tevékenységét, valamint halálát hívatott bemutatni. Sor kerül továbbá Gyergyószentmiklóson egy szimpóziumra is: „Székelyföld, Erdély, Magyarország a román hódítástól az első magyar párt megalakulásáig” címmel.

ISZLÁMÁBÁD

Az Iszlámábádi Nagykövetség az önvezérlő járművek és mesterséges intelligencia témakörében (ZalaZone) tervez előadást tartani. Az eseményre a Pakisztáni-Magyar Baráti Társaság (PHFA) tagjai, a téma iránt érdeklődő helyi üzletemberek és a hazánkban végzett pakisztáni öregdiákok kaptak meghívást.

KOPPENHÁGA

Koppenhágai Nagykövetségünk két eseményt szervez. Egyrészt egy vízipari szakmai programot, a fenntarthatóság jegyében munkálkodó magyar és dán intézmények és vállalatok részvételével. Az esemény kiemelt témája az éghajlatváltozás kihívásaira adott válaszok keresése és jó gyakorlatok felkutatása.

Másrészt egy tudománytörténeti érdekességet mutat be. A tervezett program felidézi Hell Miksa és Sajnovics János, 18. századi magyar tudósok örökségét. A két kiváló csillagász a Dán Királyság számára különleges tudományos küldetést teljesített Skandináviában, amely máig élénken él a skandináv tudományos szcéna emlékezetében.

LIMA

Limai Nagykövetségünk a Magyar Tudomány Napját a „Magyar orvostechnikai fejlesztések bemutatása II.” technológiai kiállítás és üzleti fórum megrendezésével ünnepli. A résztvevőknek lehetősége nyílik megbeszélést folytatni a perui egészségipar legfontosabb szereplőivel, valamint a Nagykövetség kétoldalú üzleti tárgyalások (B2B) megrendezését tervezi a magyar termékek potenciális perui disztribútorjelöltjeinek meghívásával.

LONDON

Londoni nagykövetségünk a Magyar Tudomány Ünnepe keretében workshopot és kapcsolatépítő eseményt szervez 2019. november 13-án. Az esemény címe: „Beyond science – the role of technology transfer in the scientific value creation process” (Tudományon túl- a technológia transzfer szerepe a tudományos értékteremtésben).A workshop célja a technológia transzfer brit jó példáinak, a tudomány szélesebb társadalom számára történő értékteremtését támogató szakpolitikáknak, és eszközrendszereknek a megismertetése. Az eseményen kilenc magyar egyetem innovációs és technológia transzfer irodájának vezetői és munkatársai, brit oldalról a szakpolitikai kialakításban résztvevő minisztériumok, a technológia transzfer módszertanában jártas egyetemi és piaci szakértők, a magyar tudományos diaszpóra tagjai fognak részt venni. A workshopon főleg élettudományi, gyógyszerkutatási és informatikai példákat bemutató rövid előadások, és a téma érzékeny kérdéseit körbe járó panel beszélgetések lesznek. 

OTTAWA

Ottawai Nagykövetségünk szervezésében a világ egyik legnevesebb felsőoktatási intézményében - a montreali McGill Egyetem NEURO központjában – a KAC Elliot Lecture keretében - tart előadás Dr. Frend Tamás úr, az MTA alelnöke, az MTA KOKI igazgatója. Kísérőrendezvényként, a magyar diaszpóra számára, két magyar nyelvű előadásra is sor kerül majd Ottawában és Montrealban.

PÁRIZS

Párizsi Nagykövetségünk szervezésében a 4. Adam Kondorosi Symposium (https://symposium.inra.fr/ak2019/) részese lesz a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvény-sorozatnak. Kondorosi Ádám akadémikus a CNRS Növényélettani Intézetének igazgatója volt Franciaországban. Az elhunyt professzor emlékére 2012 óta tudományos konferencia kerül megrendezésre, számos magyar előadóval, így az esemény a magyar növényélettani kutatások egyik komoly franciaországi bemutatkozó fóruma is. Az eseményre november 26-án és 27-én kerül sor Gif-sur-Yvette-ben.

PEKING

Pekingi Nagykövetségünk szervezésében, aktív magyar részvétellel kerül sor november 13-17. között Shenzhen városban, immáron 21. alkalommal a China Hi-Tech Fair (CHTF) elnevezésű innovációs és technológiai kiállítás, amely az ország és egyben az ázsiai régió egyik legrangosabb szakmai rendezvénye. Az idei szakkiállításon hazánk, mint kiemelt partnerország vesz részt, továbbá a magyar megjelenés erősítése céljából egy 120 m2 alapterületű országpavilon is felállításra kerül. A CHTF kiállítás keretében hazai tudományosság, innováció és technológia-intenzív vállalatok népszerűsítése céljából egy átfogó Magyar Innovációs Panel szakmai előadás is elhangzik majd.

PODGORICA

Podgoricai Nagykövetségünk „Az éghajlatváltozás kihívásai az erdőgazdálkodásban” témában rendez konferenciát, mely célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható környezetgazdálkodás fontosságára.

POZSONY

Pozsonyi Nagykövetségünk a következő programsorozattal ünnepli az MTÜ-t: A Comenius Egyetem Magyar Karán a tanszék fennállásának 60. évfordulójának megünneplésére kerül sor  Pozsonyban; „Legere” irodalmi vetélkedő középiskolások részére Nyitrán;  továbbá a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) és a nyitrai egyetem közös szervezésében „Áltudományos nézetek terjesztése” címmel konferencia kerül megszervezésre.

PRÁGA

Prágai Nagykövetségünk szervezésében, a Prágai Magyar Intézet és a Károly Egyetem BTK Közép-európai Tanulmányok Tanszéke együttműködésében a Károly Egyetemen tudományos előadás kerül megrendezésre „József Attila összes tanulmánya és cikke 1930-1937” címmel.

SANGHAJ

Sanghaji Főkonzulátusunk gondozásában „Gonda Károly az elfeledett sanghaji magyar építész” projekt keretén belül exkluzív kiadvány kerül bemutatásra Sanghajban.

SZABADKA

Szabadkai Főkonzulátusunk a Nagy Imre Társasággal együttműködve rendezi meg a Vajdasági 56-os Diákvetélkedőt. Az 50-60 középiskolás számára megrendezett csapatverseny idén nemcsak az 1956-os eseményekre fókuszál, hanem a rendszerváltás is központi témája lesz, korrelálva a 30 éve szabadon emlékévvel.

TALLINN

Tallinni Nagykövetségünk szervezésében kerül sor magyar megjelenésre a Robotex International robotikai fesztiválon.

TIRANA

Tiranai Nagykövetségünk a Tiranai Nemzeti Kiállítás keretében ”Fenntartható és megfizethető vízgazdálkodás szolgálatában” című kiállítás szervezésében vesz részt.

TOKIÓ

Tokiói Nagykövetségünk minden évben megszervezi a Magyar Tudomány Ünnepének egy  hónapos rendezvénysorozatát. Idén a következő programok kerülnek megrendezésre:

„Magyar találmányok a játékos tanulásban: Furfang, kreativitás, design” kiállítás, országpavilon, előadások és workshopok Japán legnagyobb tudománynépszerűsítő rendezvénye a Science Agora keretében 2019. 11. 15-17-e között Tokióban. A program a magyar matematika helyi értékeit a kortárs művészetpedagógia tendenciáival ötvözve a multidiszciplináris, jelenségközpontú tanulás kontextusában értelmezi újra.

„Tudomány, technológia, innováció a társadalom szolgálatában” panelkiállítás a tokiói Teleport Center 2019. 11. 15-17. között. Szervezői kérésre témája a magyar tudomány, valamint a World Science Forum bemutatása.

„Tudósklub” rendezvény keretében 2019. november 14-én a magyar matematikai-művészeti-oktatási-játéktervezési hagyomány bemutatása tudományos előadás keretében, a tokiói Tokyo International Exchange Center Plaza Heisei előadótermében.

Innovációs tárlat bővítése a Tokiói Nagykövetségen: a magyar matematikai-művészeti-oktatási-játéktervezési hagyomány bemutatása Lakos Dániel Logifaces kirakós játéka, Saxon Szász János Poliuniverzum készlete, valamint Gál Katalin CaraWonga készletének kiállításával.

„Semmelweis-szeminárium” orvostudományi konferencia 2019. november 22-én Tokióban a ritkabetegségek témakörében.

ÚJDELHI

Újdelhi Nagykövetségünk „Magyar Tudomány Napja Újdelhiben” tudományos előadást szervez a magyar biotechnológiai és környezettechnológiai kutatások témakörében.

ULÁNBÁTOR

Ulánbátori Nagykövetségünk 2019 novemberében rendezi meg az „Attila örökösei” kiállítást.

VARSÓ

Varsói Nagykövetségünk kiállítást szervez lengyel közreműködéssel kiemelkedő magyar tudósokról.

WASHINGTON

Washingtoni Nagykövetségünk 2019 novemberében a Business Promotion & Development Campus program keretében fog megemlékezni a Magyar Tudomány Ünnepéről.

 

KKM