A Berlini Magyar Nagykövetség 2023. október 30-án a „Magyar Tudomány Ünnepe és a Magyar tudósok eredményei a rákkutatás területén” címmel rendezett konferenciát, amelyen részt vett Dr. Karikó Katalin is.

A rendezvénynek, két célja volt, egyrészt megemlékezni a Magyar Tudomány Napjáról, másrészt bemutatni Németországban a magyar tudósok rákkutatás területén elért eredményeit.  

A közel 150 fős helyszíni és online bekapcsolódott hallgatóságot Dr. Györkös Péter nagykövet köszöntötte. Az ünnepi beszédet Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára tartotta.

A rendezvény fő előadója a koronavírus pandémia gyógyítása során világhírnevet szerzett Karikó Katalin, a Pennsylvaniai Egyetem Nobel díjas kutatója volt. Professzor asszony előadásában bemutatta az mRNS-alapú oltóanyag fejlesztésének állomásait, tudományos életútjának eredményeit. Kiemelte, hogy pályafutásával szeretné inspirálni a tudósok új generációját. A fiatal tudósoknak azt tanácsolta, hogy mindig tegyék meg, amit meg tudnak tenni, és arra is figyeljenek, hogy mit tudnak megváltoztatni.

A konferencia a KKM tudománydiplomáciai keret támogatásával valósult meg.