2023. november 23-án Magyarország Ulánbátori Nagykövetsége és a Mongol Tudományos Akadémia tudományos konferenciát szervezett a Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére.

A rendezvényen Szilágyi Zsolt, a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) tudományos főmunkatársa, Wilhelm Gábor, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa, Mátéffy Attila, a Bonni Egyetem PhD hallgatója, valamint a mongol tudományos intézetek vezetői és a magyar-mongol tudományos együttműködési programok mongol résztvevői voltak jelen.

Dr. Obrusánszki Borbála nagykövet köszöntőjében üdvözölte, hogy folyamatosan bővül a két ország kutatói közötti tudományos projektek száma. Videóüzenetben mutatkozott be a Tárkány Szűcs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport, amelyet a Pécsi Tudományegyetemen, Tárkány Szűcs Attila vezet. A magyar kutatócsoport hamarosan együttműködési szándéknyilatkozatot ír alá a mongóliai Dzsingisz Kán Kulturális Örökségvédelmi Intézettel, annak érdekében, hogy a közeljövőben közös kutatás keretében feltérképezzék a mongol jogszokásokat. A természettudományos szekcióban Sramkó Gábor, Yuri Postnikov, Jordán Sándor, Amalia Lisa: A Pulsatilla bun-geana var molekuláris filogenetikai vizsgálata astragalifolia c. előadása hangzott el.

A konferenciára a KKM tudománydiplomáciai keretének támogatásával került sor.