2019. július 8-19. között Ghánában szakmai látogatást tett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) két kutatója annak érdekében, hogy az új Nemzeti Exportstratégia (NEXT) szubszaharai vetületében is megjelenő mintafarm alapú együttműködési törekvéseket megerősítsék, illetve előmozdítsák a térségben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályának támogatásával, valamint a NAIK és ghánai partnerintézménye, a Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) közötti együttműködési megállapodás keretén belül két magyar kutató (Feketéné Bakti Beatrix (NAIK ERTI), Dr. Kun Ágnes (NAIK ÖVKI) utazott ki szakmai tanulmányútra Ghánába 2019. július 8-19. között a ghánai - magyar tudástranszfer élénkítése, valamint az intézményi kapcsolatépítés céljából.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége  Accra

A kutatók - Natriku, Akuse, Pokrom, Nsabaa, Ghána, Aveyime, Nsuta, Kwamang, Ashanti, Blikatako, Volta - látogatásuk során megállapították, hogy szervezeti felépítésben, kitűzött célokban, kutatási feladatokban számos hasonlóság mutatkozik a CSIR és a NAIK között így számos egysége érdemi együttműködő partnere lehet a CSIR-nek, a közös munkából pedig értékes, a gyakorlat számára jól hasznosítható eredmények születhetnek.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Accra

A főként helyi privát szereplőkkel kialakított együttműködések platformjai, széles vertikumú magyar agrártechnológia, exportképes termékek méltó demonstrálására, megfelelő reprezentációjára nyújt lehetőséget. A látogatás alkalmával lezárult a ghánai mintafarm-együttműködések azon szakasza, amely 2016 októberétől kezdődően beazonosította a megfelelő központi intézményi és privát partnereket, meghatározta a régiónkénti szakmai prioritásokat növénytermesztési, állattenyésztési és feldolgozóipari vonatkozásban, valamint összetett oktatási együttműködési keretrendszer megteremtését tette lehetővé.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Accra

A sikeres szakmai látogatás illetve az új Nemzeti Exportstratégia (NEXT) szubszaharai vetületében is megjelenő mintafarm alapú együttműködési törekvések megerősítése, valamint térségbeli előmozdítsa érdekében a CSIR 2019 augusztusában küld négy fős szakértői delegációt Magyarországra a kapcsolatok további erősítése céljából.

 

KKM