2019. május 20-22. között második alkalommal tartották meg Oroszországban a Pint of Science tudományos fesztivált, ahol a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásának köszönhetően bemutatkozott a szegedi ELI-Alps Lézerközpont is. A kutatóintézet munkatársa, prof. Sargis Ter-Avetisyan az Extrém fény - Az attoszekundumtól a petawattig címmel tartott orosz nyelvű előadást, amelyre elővételben minden jegy elkelt. A szervezők jövőre is meghívták Magyarországot az alapvetően orosz kutatók eredményeit bemutató rendezvénysorozatra.

A 2012-ben, az Egyesült Királyságból indult non-profit rendezvénysorozat célja, hogy a fiatal szakmai közönség számára informális keretek között mutasson be tudományos témákat. Az idei évben 24 ország 350 városában 2.000 előadást tartottak. Moszkvában a fesztivál három napja alatt kilenc helyszínen 54 előadás hangzott el, elsődlegesen a természettudományok köréből.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Moszkva

A rendezvény minden országában elsősorban a hazai tudományos eredményeket és kutatási témákat mutatják be, az 54 előadóból a szervezők tájékoztatása szerint csupán két külföldi meghívott előadó volt: egy spanyol szociológusnő, valamint a moszkvai Magyar Nagykövetség kezdeményezésére prof. Sargis Ter-Avetisyan a szegedi ELI-Alps részéről, aki május 22-én az "Extrém fény - Az attoszekundumtól a petawattig" címmel tartott orosz nyelvű előadást. Az előadás kiváló lehetőséget biztosított az ELI-Alps bemutatkozására a 25-40 év körüli, a szakterület iránt érdeklődő orosz közönségnek.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Moszkva

A rendezvény oroszországi megvalósítása a moszkvai Higher School of Economics (HSE) tanárainak és diákjainak intézménytől független kezdeményezése. Sargis Ter-Avetisyan professzor előadása a szervezők tetszését is elnyerte, amit bizonyít a rendezvény zártkörű záróeseményére történt meghívás. A szervezők jelezték a magyar tudományos és technológiai szakdiplomatának, hogy jövőre is számítanának magyar előadóra, és szívesen látnának neurobiológiai témájú előadást.

 

KKM