2019. október 7-11. között Dr. Monostori Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának korábbi dékánhelyettese - jelenleg a nemzetközi beiskolázás szervezéséért felelős dékáni megbízottja - a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával hivatalos látogatást tett Peruban, melynek célja elsősorban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) eddig hiányos perui kapcsolatrendszerének fejlesztése volt a mezőgazdasági oktatás-kutatás terén, építve egy korábbi kapcsolat-felvételi projekt eredményeire.

Dr. Monostori Tamás látogatás során négy találkozón vett részt, melynek köszönhetően létrejött a kapcsolat az SZTE és San Marcos Egyetem Állatorvostudományi Kara, a La Molina Agrártudományi Egyetem, a Nemzeti Agrárinnovációs Intézet (INIA), és a Nemzetközi Burgonyakutatási Központ (CIP) között.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége  Lima

A találkozók során sikerült beazonosítani olyan együttműködési területeket, amelyeket a kapcsolattartás rendszeressé tételével lehet és kell előmozdítani. A Nemzeti Agrárinnovációs Intézet (INIA) agrártechnológiai fejlesztését felelős igazgatójával folytatott egyeztetésen a felek – miután áttekintették a kapcsolódási pontokat – megállapodtak abban, hogy a jövőben kölcsönösen biztosítanak egymásnak közös publikációs lehetőséget, együttműködnek a szarvasmarha kutatás területein, tapasztalatot cserélnek a termelési technológiák területein, és megvalósítják a kutatói mobilitást. Hasonló pozitív végkifejlettel zárult a San Marcos Egyetem Állatorvostudományi Karán Dr. César Gavidia kutatási és oktatási dékánhelyettessel való találkozó is ahol a felek megállapodtak további közös kutatási területek beazonosításában, így például az állatállománnyal kapcsolatos kutatások, illetve a különböző megbetegedések kutatása terén. A keretegyezmény megengedi majd az egyetemek közötti hallgatói és oktatói mobilitás megszervezését is.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Lima

Végezetül pedig a Nemzetközi Burgonyakutatási Központ (CIP) részéről az intézet vezetője, Barbara Wells fogadta a magyar felet, majd az intézet különböző szakterületein dolgozó kutatásvezetők adtak kimerítő részletességű tájékoztatást a szervezetük működéséről.

 

KKM