A hazai tudománydiplomáciai munka tapasztalatai egyértelműen pozitívak, tevékenysége kézzelfogható – mondta Íjgyártó István, a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a 2017. július 3–4-én megrendezett TéT Konferencia megnyitóján.

Íjgyártó István államtitkár a KKM-ben rendezett konferencián elmondta, hogy a kormány eltökélt a magas hozzáadott értéket képviselő fejlesztések ösztönzésében, kiemelt szerepet szán annak, hogy a csúcstechnológiát alkalmazó vállalatok Magyarországot válasszák befektetési helyszínnek.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Az államtitkár ismertette, Magyarországon növekszik a KFI-re fordított kiadás, amely a GDP 1,38 százalékát teszi ki, ez a mutató 2020-ra 1,8 százalékra, 2030-ra 3 százalékra emelkedik. Íjgyártó István hangsúlyozta, a külkapcsolatok fontos eszköztára a TéT szakdiplomaták tevékenysége, akiknek feladatuk a magyar eredményeinek bemutatása, az innovatív vállalatok kapcsolatainak segítése, erősítése.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

A KKM államtitkára kiemelte, a visegrádi együttműködés magyar elnökségének egyik fő témája az innováció, az elnökség ideje alatt magas szintű látogatások, szakmai rendezvények várhatók.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Íjgyártó István felidézte, hogy a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 128 országot vizsgáló globális innovációsteljesítmény-mutatója alapján Magyarország 2016-ban a 33. helyen állt, a régióban Szlovénia és Csehország előzte meg. Szerinte az idén a befektetés-ösztönzések és fejlesztések révén Magyarország ezen a helyen javítani fog. A kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár elmondta, Magyarország a tervek szerint nemcsak idevonzza az 5G fejlesztéseket, hanem azokat az elsők között be is vezeti. Kiemelte, a magyar gazdaság modernizációjában ma már a fejlett csúcstechnológiák játszanak fontos szerepet, és válnak a további fejlődés motorjává.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a szakdiplomaták figyelmét arra hívta fel, hogy a tudomány és innováció központjába a kiválóságot kell állítani. Ismertette, hogy a magyar KFI támogatási rendszerben az EU-s források mellett a belföldi lehetőségek fontos szerepet játszanak.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Veresné Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és ifjúságügyért és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a felsőoktatási mobilitásáról szólva rámutatott arra, jó gyakorlat, ha a magyar fiatalok külföldön is tanulnak, tapasztalatot szereznek, illetve minél több külföldi diák tanul Magyarországon.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Az EMMI államtitkára kiemelte, a magyar kormány a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban 54 hatályos megállapodás révén 97 országban 4655 ösztöndíjhelyet ajánlott fel külföldi diákok számára magyarországi tanulásra, szerinte az erre a célra szánt évi mintegy 14 milliárd forint állami költést a kapcsolatok erősítése mellett befektetésnek is kell tekinteni.

A 2017. évi TéT Konferenciáról képgaléria tekinthető meg, amely a jobb oldali menüsoron érhető el.

MTI, KKM