2019. november 12-15 között Magyarország Taskenti Nagykövetségének szervezésében és a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával Üzbegisztánba látogatott a Szent István Egyetem képviseletében Dr. Szabó István egyetemi tanár, oktatási és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, aki megbeszélést folytatott a Taskenti Agrár Egyetemen Batirjon Sulaymonov rektorral. Szabó István rektorhelyettes a Taskenti Agrár Egyetemmel együttműködési megállapodás megkötését, közös oktatási programok beindítását (pl. Erasmus, Stipendium Hungaricum), illetve szakmai együttműködést javasolt, valamint egy kihelyezett képzési program és „double degree” program beindítását.

2019. november 12-15 között Szent István Egyetem két tanára Dr. Szabó István egyetemi tanár, oktatási és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes és Dr. Barócsi Zoltán egyetemi docens Taskentbe látogatott és előadásokat tartott a Szőlészet és Borászat fejlesztéséért felelős Állami Ügynökségben és az üzbég Állami Agrár Egyetemen egybekötve Agráripari innovációs workshoppal a magyar agráripar fejlesztési irányairól. Üzbegisztán Magyarország területénél megközelítőleg ötször nagyobb, lakosainak száma 30 millió körüli, komoly fejlődési potenciállal bíró, a térség meghatározó állama. A jelenlegi gazdaságpolitikai tervek keretében fejleszteni szeretnék a mezőgazdasági – elsősorban az intenzív kertészeti, szőlészeti – termelési technológiájukat, ebben Magyarországnak fontos szerep juthat (különösen érdekes lehet a korábban erős szőlőtermesztési és borászati technológiák revitalizációja).

Dr. Barócsi Zoltán a Szőlészet és Borászat fejlesztési Ügynökségben több mint 20 üzbég borászati és szőlészeti szakember elött előadást tartott az innovatív technológiák és módszerek a szőlészet és borászat kérdéskörben. Az előadás célja Magyarországon elérhető és a partnernerek számára releváns mezőgazdasági technológiák bemutatása üzbég szakembereknek. A prezentációt követően megválaszoltk a felmerülő kérdéseket és egyeztetett az együttműködési lehetőségekről a szőlészet és borászat területén, továbbá az oktatási együttműködésről és az üzbég szakemberek képzési és továbbképzési lehetőségeiről.

A Taskenti Agrár Egyetemen Dr. Szabó Istvánt, Dr. Barócsi Zoltánt és Szántó Péter nagykövetet fogadta Batirjon Sulaymonov rektor. A felek prezentációk bemutatásával tájékoztattak egymást az intézményeik felépítéséről és tevékenységéről, megvitatták az együttműködési lehetőségeket és megállapodtak, hogy írásos formában megteszik az együttműködési javaslataikat és meghatározzák a következő konkrét lépéseket. A tárgyalást követően több mint 100 egyetemi hallgató és oktató elött Dr. Barócsi Zoltán előadást tartott a „modern módszerek a gyümölcstermesztésben” témában. Dr. Szabó István előadást tartott a „Agrárinformatika” témában. Az eladások után Szabó és Barócsi urak válaszoltak kérdésekre, véleményt cseréltek az üzbég oktatókkal.

Kiemelkedő jelentőségű volt a Taskenti Állami Agrártudományi Egyetemen tett látogatás. A Magyar előadók itt találkoztak B.A Sulaymanov rektorral, A.A. Abduvasikov és S. Islamov rektorhelyettesekkel. Az Egyetem a Szent István Egyetemhez hasonló méretű, Üzbegisztán vezető agrárfelsőoktatási intézménye. A szakmai egyeztetések során nyitottságot mutattak közös oktatási programok beindítására (pl. Erasmus, Stipendium Hungaricum), illetve szakmai együttműködésekre. Felmerült egy kihelyezett képzési program elindításának lehetősége is (dual degree formában).

Az eseményekről tudósított az üzbég média is:

http://xabardor.uz/uzumchilik-sohasida-vengriya-tajribasi-organiladi

KKM