Hírek

Kapcsolatépítés Szeged és Nice testvérvárosi kapcsolatának 50 éves évfordulója apropóján a Szegedi Tudományegyetem és az Université Côte d’Azur között

Publikálva: 2019. június 25.

A Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával, Szeged és Nice testvérvárosi kapcsolatának 50 éves évfordulója alkalmából a Szegedi Tudományegyetem küldöttsége kapcsolatépítési szándékkal (Kruzslicz Péter, az SzTE Frankofón Egyetemi Központjának igazgatója, Pálfi György tanszékvezető egyetemi docens, a szegedi Alliance Française elnöke és Gyimesi Tímea tanszékvezető egyetemi docens) Nice-be látogatott. A találkozók eredménye, hogy több, a jog- és bölcsészettudományokat érintő területen azonnal indítható együttműködéseket sikerült meghatározni, míg az élettudományok esetében a közeljövőben újabb egyeztetésekre kerül sor.

Tovább a teljes cikkre

Magyar részvétel az InnoVEX 2019 kiállításon

Publikálva: 2019. június 20.

2019. május 28. és június 1. között került sor a Taipei World Trade Centerben a Computex Taipei nemzetközi számítástechnikai szakvására, mely az egyik legfontosabb kiállítás Tajvanon és a régióban. A szervezők statisztikái szerint az idei volt az eddigi legsikeresebb Computex rendezvény, melyre 171 országból több mint 42 ezer nemzetközi szakmai látogató érkezett.

Tovább a teljes cikkre

V4 kerekasztal konferencia a gazdasági átmenet tapasztalatairól

Publikálva: 2019. június 19.

2019. június 12-én, a magyar, a lengyel, a cseh nagykövetségek, valamint a CARE algériai think-tank közös szervezésében a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával került megrendezésre Algírban a 90-es évek gazdasági szerkezetátalakítási tapasztalatainak megosztását célzó közgazdasági konferencia.

Tovább a teljes cikkre

OCE Discovery Days kiállítás Torontóban

Publikálva: 2019. június 18.

2019. május 13-14. között került megrendezésre Torontóban az OCE Discovery Days innovációs kiállítás, mely lehetőséget teremtett a helyi start-up ökoszisztémával és befektetőkkel való megismerkedésre és találkozásra.

Tovább a teljes cikkre

A Zalaegerszegi autóipari tesztpálya promóciója Franciaországban

Publikálva: 2019. június 18.

2019. június 9-14. között Simon Péter, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. üzletfejlesztésért és értékesítésért felelős munkatársa tett látogatást és folytatott előre szervezett tárgyalásokat a Zalaegerszegi autóipari tesztpálya promóciója kapcsán Franciaországban, melyhez a támogatást a Tudománydiplomáciai Főosztály biztosította.

Tovább a teljes cikkre

A szegedi ELI-Alps bemutatkozása a moszkvai Pint of Science fesztiválon

Publikálva: 2019. június 17.

2019. május 20-22. között második alkalommal tartották meg Oroszországban a Pint of Science tudományos fesztivált, ahol a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásának köszönhetően bemutatkozott a szegedi ELI-Alps Lézerközpont is. A kutatóintézet munkatársa, prof. Sargis Ter-Avetisyan az Extrém fény - Az attoszekundumtól a petawattig címmel tartott orosz nyelvű előadást, amelyre elővételben minden jegy elkelt. A szervezők jövőre is meghívták Magyarországot az alapvetően orosz kutatók eredményeit bemutató rendezvénysorozatra.

Tovább a teljes cikkre

„A mezőgazdaság alkalmazkodása a klímaváltozáshoz” c. V4+FR konferencia Párizsban

Publikálva: 2019. június 14.

2019. május 24-én került sor a visegrádi országok elnökségét vezető szlovák partnerek kezdeményezésére, a mezőgazdaság alkalmazkodása a klímaváltozáshoz címet viselő V4+ Franciaország konferenciára. A klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos eseményhez a Szlovák Nagykövetség biztosított helyszínt, melyen a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásának köszönhetően számos magyar szakember vett részt és tartott előadást.

Tovább a teljes cikkre

A klímaváltozás és az erdőgazdálkodás összefüggés-rendszerével kapcsolatos kapcsolatépítés

Publikálva: 2019. június 14.

A franciaországi magyar tudósklub 2019. évi előadás-sorozata keretében a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával Borovics Attila, a NAIK-ERTII igazgatója tartott több előadást Párizsban és Nancy-ban, valamint folytatott hosszabb távú szakmai együttműködéseket megalapozó megbeszéléseket intézményi (INRA, AgroParisTech) és civil (FPH) partnerekkel. Minden esetben a fő hangsúly a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáson és/vagy a fenntartható mezőgazdasági termelésen volt, a közös nevező ezekben egyértelműen az agrárerdészet, de jelentős hangsúlyt kapott az erdőgazdálkodás jövőjének biztosítására irányuló törekvésekben az egyes fajok ember által támogatott migrációjának kérdésköre is.

Tovább a teljes cikkre

James Kapaló előadása a Belgiumi Magyar Tudósklub keretében

Publikálva: 2019. június 14.

A Brüsszeli Magyar Nagykövetség, a Brüsszeli Balassi Intézet és a Belgiumi Magyar Tudósklub együttműködésében került sor az „Envisioning the Underground: Secret Police Archives and the Study of Religions in Central and Eastern Europe” című tudományos előadásra 2019. május 23-án.

Tovább a teljes cikkre

Magyar jelenlét a Romanian Design Week-en (2019. május 17-26.)

Publikálva: 2019. június 14.

Romanian Design Week a legjelentősebb formatervezői seregszemle Romániában, melyen a Bukaresti Magyar Intézet immár harmadik éve mutatja be – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Dizájn Intézetével együttműködésben valamint a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával – a fiatal magyar dizájner hallgatók kiemelkedő alkotásait. Az idei évben a MOME Dizájn Intézet Formatervezői és Textiltervezői tanszékeinek kiállításai mellett a Bauhaus 100 éves évfordulója kapcsán készített Gömbszínház makettet és a hozzá tartozó kisfilmeket, valamint a Csernátoni Dizájn Tábor elmúlt két évének eredményeit is bemutatták. A kiállítások Bukarest után Nagyváradon, a Szent László Napok keretében megvalósuló Dizájn Napon is bemutatásra kerülnek. A Bauhaus 100 projekt bemutatása a nyár folyamán több erdélyi településen is tervben van.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció