2019. január 28. és február 2. között dr. Halasi-Kovács Béla, a NAIK Halászati Kutatóintézet intézetigazgatója szakmai programokon vett részt Indonéziában. A találkozók és rendezvények kiváló lehetőségnek bizonyultak a térségben való láthatóságunk növelésére, illetve a szakmai és tudományos kapcsolatok elmélyítésére.

Purworejo megyében az intézetigazgató találkozott Agus Bastiannal, a megye vezetőjével, valamint halaszati szakemberekkel. Ezt követően sikeres egyeztetés zajlott le dr. Ir. Coco Kokarkinnal, az indonéz Halászati és Tengerügyi Minisztérium halivadék tenyésztési ügyekért felelős helyettes államtitkárával. A találkozó alkalmával a felek egyetértettek abban, hogy a 2017 júliusi halászati és akvakultúra együttműködésről szóló indonéz-magyar közös munkacsoport első ülését követően, itt az ideje a második – magyarországi – ülés megtartásához, melyhez remélhetőleg Purworejo megyéből és Yogyakarta Speciális Területről is csatlakoznak szakemberek az indonéz delegációban. A helyettes államtitkár szorgalmazta, hogy az ülésre még 2019-ben kerüljön sor.

Yogyakarta mint a Speciális Terület tartományi fővárosa és Indonézia kulturális és tudományos központja, az ország egyik legjobb egyetemének székhelye. Magyarország jakartai nagykövetsége jó kapcsolatot ápol Yogyakarta meghatározó kormányzati és tudományos, kulturális szereplőivel, akik élénk érdeklődést mutatnak a magyar tudás, technológiák és innovációk iránt. A jó kapcsolatokra alapozva jakartai nagykövetségünk a Tudománydiplomáciai Főosztály támogatásával 2019. január 31-én szakmai fórumot szervezett „Workshop for the Dynamics of Environmental Sustainability and Local Development: Aquaculture in Indonesia - challenges and perspectives” címmel, melyen dr. Halasi-Kovács intézetigazgató is előadást tartott.

Előadásában bemutatta az intézetet, majd ismertette a magyar édesvízi akvakultúra sikereit, különösképpen kiemelve az afriai harcsa, illetve a ponty tenyésztésében elért eredményeket. Rávilágított a magyar-indonéz halászati és akvakultúrális együttműködési lehetőségekre, melyek illeszkednek a két ország agrár, illetve halászati minisztériumának 2017-ben tartott első szakértői tárgyalásán elfogadott együttműködés irányvonalához.

Február 1-jén további megbeszélést folytatott a Gadjah Mada Egyetem Halászati Tanszékének vezetésével. Ezen első találkozó alkalmával bemutatásra került az indonéz, illetve a magyar akvakultúra oktatás helyzete, valamint beazonosításra kerültek a lehetséges együttműködési területek. A kapcsolatok elmélyítése, s intenzívebbé tétele érdekében Dr. Halasi-Kovács Béla ezen felül Magyarországra invitált 3 senior kutatót. Az tanszéki vezetés üdvözölte a lehetőséget.

Jakartai nagykövetségünk sikeresnek értékeli a szakmai konferencia megszervezését, hiszen egyrészről sikeresen bemutatásra került Indonéziában a világszínvonalú magyar akvakultúra szaktudás, másodsorban pedig a HAKI-nak sikerült felvennie a kapcsolatot több olyan felsőoktatási, illetve szakmai intézménnyel, melyekkel a későbbiek folyamán tudományos együttműködést tudnak folytatni.

Mint azt a Purworejoban tett látogatás is mutatja, a megye vezetésével a tárgyalások előrehaladottak, a megye nyitott a magyar tudás és technológiák elsajátítására.

A dr. Ir. Coco Kokarkin helyettes államtitkárral folytatott egyeztetés eredményeképpen remélhetőleg még ez évben megrendezésre kerül a második szakmai munkacsoport ülés.

 

KKM