2018. március 20-án az ELI-ALPS nemzetközi lézerfizikai központ bemutatkozott Újdelhiben egy tudományos rendezvény keretében, India vezető kutatói részvételével.

Az eseményt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), az ELI-ALPS, az Indian Institute of Technology Delhi (IIT Delhi) Fizikai Tanszéke és az Újdelhi Magyar Nagykövetség szervezte, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával. A magyar delegációt Dr. Pálinkás József, az NKFIH elnöke vezette. Az esemény megnyitóján üdvözlő beszédet mondott Dr Anurag Sharma professzor, az IIT Delhi Fizikai Tanszékének vezetője, valamint Dr. Arun Srivastava, az indiai Atomic Energy Commission titkára.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Újdelhi

Magyar részről előadást tartott többek között Dr. Fülöp Zsolt, az ELI konzorcium nemzetközi koordinációjáért felelős rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter. A rendezvényen több mint 30, a lézerfizikában elismert indiai professzor vett részt, akik közül többen rövid előadásban ismertették saját kutatásukat, illetve azt, hogy hogyan tudnák ehhez az ELI-ALPS berendezést hasznosítani. Az esemény újabb felületet nyitott a hagyományosan jó indiai-magyar tudományos kapcsoltok tovább fejlődésének.

Fotó: Magyarország Nagykövetsége Újdelhi

KKM